latinica  ћирилица
19/08/2024 |  13:22 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Сарајевски Срби мали по броју, али велики по вјери и страдању (ВИДЕО)

Велики број вјерника - углавном протјераних Срба Сарајева присуствовало је данас литургији у Храму Преображења Господњег у сарајевском насељу Пофалићи.
Пофалићи-слава храма - Фото: СРНА
Пофалићи-слава храмаФото: СРНА

Литургију је служио митрополит дабробосански Хризостом, који је вјерујућем српском народу пожелио живот у миру, уз опомену да се преображавати морамо свакодневно, да би се и данашње Сарајево преобразило у оно што је некада за Србе значио живот у граду на Миљацки.

Препуна порта Храма испуњена Србима чији су коријени овдје, гдје је још само црквена земља српска, подсјећа на нека боља времена, када се Преображење славило од Храма па до Долац Малте. Данас у Пофалићима на слави Храма углавном протјерани Срби који су нови живот пронашли у Источном Сарајеву.

- У овој Цркви сам крштена, овдје сам провела дјетињство младост, ишла у трећу гимназију.Било је прељепо, увијек би био ту кум, увијек би били шатори, храна музика у изобиљу свијет без разлике које нације конфесије а сад већ мало друкчије - каже Мирослава Ивановић. 

Са сјетом и успоменама пристигли су и они многобројнији у даљинама расељени. Међу њима Мира и Душко, вјенчани кумови из Оштре Луке, обоје рођени на Преображење, рођендан су обиљежили у Храму у Пофалићима.

- Јако смо радосни што баш данас проводимо овај наш дан са супружницима на овоме мјесту у сред Сарајева то нам је посебна жеља била толико смо времена чекали да се нађемо овде, имамо жељу да у будућности буде мира и слободе на цијелом Балкану да сви људи буду сретни као ми данас - истиче Мира Васиљевић.

Свјесни прошлости и загледани у бољу будућност, сарајевски Срби судбину кроје у Источном Сарајеву.

- Данас Срба у Сарајеву нема више од хиљаду оних који смију доћи у цркву и присуствовати то ми кажу свештеници. И кад нестане Срба у Сарајеву долазићемо у порту овог храма и порту других храмова и поручивати како су стварали Сарајево, препустили га другима и створили неке друге градове међу којима је Источно Сарајево и цијела Република Српска - каже Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева.

Митрополит дабробосански Хризостом поручио је да Бог људима даје све што је добро, па макар то било и страдање. Доказ томе су управо сарајевски Срби, мали по броју, али велики по вјери и страдању.