latinica  ћирилица
19/08/2024 |  10:55 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

Словенија: Вјетар рушио дрвеће и скидао кровове, удари грома изазвали пожаре (ФОТО)

У невремену на истоку и сјевероистоку Словеније јак вјетар је откривао објекте, рушио дрвеће и електричне стубове, удари грома узроковали су неколико пожара, а неки објекти су поплављени, саопштено је данас из Управе за заштиту и спасавање.
Олуја (фото: EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI - илустрација) -
Олуја (фото: EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI - илустрација)

Олуја са јаким вјетром захватила је јуче највећи дио земље, а ватрогасци из три професионалне и 30 добровољачких јединица до касних вечерњих часова покривали су објекте, уклањали срушено дрвеће и испумпавали воду, наведено је у саопштењу.

На Тргу слободе у Севници јак вјетар оштетио је лимени кров пословне зграде, па су га ватрогасци додатно оградили и заштили дио фолијом, те испумпали воду која је ушла у објекат.

Морали су и да цријепом покрију пет метара квадратних крова стамбене зграде.

Према подацима Управе за заштиту и спасавање Словеније, регионални центри за обавјештавање у земљи пописали су око 30 ванредних догађаја.

У селу Догоше код Марибора вјетар је откривао кровове кућа и штала, а преврнуо се и утоваривач сијена. На том подручју падао је и ситан град, пише страница "Вечери".

У насељу Ановец у општини Кршко гром је запалио привредни објекат, а неки објекти су поплављени.

Према подацима Агенције за екологију Словеније, у раним послијеподневним часовима у Брегињу пала су готово 22 литра кише по метру квадратном, у Литији око 21 литар у пола сата, а у Велењу 24.

У Словенији ће данас бити претежно облачно са кишом, а биће и невремена, посебно на истоку, гдје се очекују јачи дуготрајни пљускови. И сутра се очекује претежно облачно, понегдје уз кишу, али ће се послије подне дјелимично разведрити.