latinica  ћирилица
17/08/2024 |  13:55 ⇒ 13:55 | Аутор: РТРС

Гујону највише признање општине Дрвар (ФОТО)

Директору Канцеларије Владе Србије за јавну и културну дипломатију Арно Гујону данас је уручено највише признање општине Дрвар - Грб града за посебне заслуге и подршку српском повратничком становништву у Федерацији БиХ.
Арно Гујон у Дрвару - Фото: РТРС
Арно Гујон у ДрваруФото: РТРС

На пријему у општини Дрвар, признање Гујону је уручила начелница општине Душица Рунић.

Гујон је истакао да му је изузетна част и задовољство да прими грб града Дрвара и да то признање за њега има посебну вриједност, зато што долази од српског повратничког народа из ФБиХ, који је много пропатио за вријеме, али и послије рата.

- Сви смо свјесни тешких услова у којима наши повратници данас живе, и управо због тога смо у протеклом периоду покренули више пројеката подршке нашем народу у овим крајевима. Од подјеле сточних грла, пољопривредне механизације и пчеларске опреме у вриједности од 120.000 евра, до реализације заштите имовинских права Срба из Федерације БиХ, гдје смо преко наших бесплатних канцеларија за правну помоћ помогли 10.000 породица и сачували 57.000 хектара српске земље - рекао је Гујон.

Он је рекао да је ова област богата мјестима и личностима значајним за српску културу и историју и да од 2012. године добија сталну пажњу и подршку Србије.

- Много је проблема и немогуће је све ријешити. Међутим, постоји добра воља и јасна стратегија и хвала Богу све је више средстава која можемо да издвојимо за повратничко становништво у Федерацији БиХ - истакао је Гујон.

Рунићева је рекла да је данашња посјета организована с циљем сагледавања свега што је до сада постигнуто, али и да се направи договор за сарадњу у будућем периоду.

- Свака посјета представника Србије, а поготово великог добротвора и нашег пријатеља Арна Гујона је од изузетног значаја и заиста нам свима даје вјетар у леђа да наставимо да радимо на оснаживању српског повратничког становништва на подручју ФБиХ кроз разне активности, како културне, тако привредне и сваке друге - поручила је Рунићева.

Она је рекла да српске повратничке општине са подручја ФБиХ могу да користе средства Владе Србије путем Канцеларије за сарадњу са Србима у дијаспори и региону, те да су до сада урађени значајни пројекти економског оснаживања пољопривредних произвођача.

Рунићева је навела да укупна издвајања Канцеларије за сарадњу са Србима у региону за општину Дрвар у овој години износе око 50.000 евра и односе се на економско оснаживање пољопривредних произвођача, сточара и овчара.