latinica  ћирилица
17/08/2024 |  10:55 ⇒ 10:57 | Аутор: СРНА

Ове године протјерано 1.766 страних држављана - четворо пријетња по БиХ

Директор Службе за послове са странцима БиХ Жарко Лакета изјавио је да је ове године из БиХ протјерано 1.766 страних држављана, од којих четири представљају пријетњу по безбједност БиХ.
Жарко Лакета - Фото: СРНА
Жарко ЛакетаФото: СРНА

Лакета у интервјуу Срни наглашава да најзначајнији показатељи давања доприноса укупној безбједности ове службе указују да је Служба одбила овјеру позивног писма у 3.090 случајева, од којих 158 у току ове године, а одбила је и захтјеве за боравак у 4.361 случају, од тога 432 у току ове године.

Он додаје да је Служба отказала постојеће одобрене боравке у 9.138 случајева, од којих 454 у току ове године.

- Протјерали смо из БиХ 16.682 страна држављана, од тога 1.766 лица у току 2024. године, међу којима су четири лица који представљају пријетњу по безбједност БиХ - истиче Лакета.

Под надзор у Имиграциони центар у Источном Сарајеву смјештена су 6.983 страна држављана, од којих 265 у току ове године.

- Све ово указује на значајан допринос заштити безбједоносног система. Такође, од почетка мигрантске кризе од 2018. године регистровано је укупно 141.289 лица /држављана Авганистана, Пакистана, Ирака, Сирије, Бангладеша и других/ - прецизира Лакета.

Он наводи да је у оквиру законитих миграција само у току ове године Служба одобрила боравак у БиХ за 9.329 лица по разним основама, а овјерила је позивна писма за 3.215 лица за визе типа Ц и Д.

- Мојим доласком на позицију директора Службе, почео се у потпуности примјењивати Споразум о реадмисији са сусједним државама, тако да смо у првих шест мјесеци ове године прихватили око 1.800 лица, а у прошлој години тај број је износио око 2.300 - каже директор Службе за послове са странцима.

ОПЕРАТИВНИМ И ПРОФЕСИОНАЛНИМ РАДОМ ДО ЗНАЧАЈНИХ РЕЗУЛТАТА

Лакета наводи да су у првом полугодишту остварени значајни резултати по питању реадмисије, прихвата и смјештаја страних држављана, а повећана је и оперативност у раду Службе и унапријеђена међуагенцијска сарадња.

- Размјена оперативних информација и предузимање заједничких активности су главни приоритет у раду Службе и један од предуслова за ефикасну превенцију и борбу против тероризма, илегалних миграција, кријумчарења, трговине људима и свих других облика организованог криминала - напомиње Лакета.

Такође, истиче он, након много година, Служба за послове са странцима препозната је као значајан фактор у међународном оквиру у рјешавању мигрантске проблематике и има свакодневну размјену оперативних информација са међународним партнерима Европолом и Интерполом.

Према његовим ријечима, Служба је као значајан субјект у безбједоносном систему доставила више од 1.000 корисних оперативних информација, од којих 146 у овој години, и то Тужилаштву БиХ, Обавјештајно-безбједносној агенцији, Агенцији за истраге и заштиту, Граничној полицији БиХ, министарствима унутрашњих послова Републике Српске и Федерације БиХ, Дирекцији за координацију полицијских тијела, као и међународним органима Европол и Интерпол.

У ФОКУСУ – НАДЗОР НАД ПРИВРЕМЕНИМ ПРИХВАТНИМ ЦЕНТРИМА

Лакета каже да овакво опредјељење Службе представља значајан допринос, јер прикупљене оперативне информације инспектора за странце су од велике користи у проналаску лица која представљају пријетњу по националну безбједност и припадницима оружаних криминалних група, затим приликом подизања оптужница од Тужилаштва БиХ, као и у раду полицијских органа у откривању кривичних дјела попут кријумчарења, трговине људим и дрогом, организованог криминала и тероризма.

- Мојим доласком на позицију директора Службе за послове са странцима спровели смо одређене оперативне акције на локалитету Привременог прихватног центра "Блажуј", заједно са надлежним полицијским органима и Тужилаштвом БиХ, гдје је извршена контрола 1.072 мигранта, од којих је њих 30 било предмет рада Службе. Желим да нагласим да ће ово бити континуитет рада у будућем период у свим привременим прихватним центрима у БиХ - истиче директор Службе за послове са странцима, која дјелује о уквиру Министарства безбједности у Савјету министара.

Он као једну од важнијих акција Службе наводи откривање трговине људима у случају малољетне дјевојчице, држављанке Авганистана, која је враћена својој мајци у Њемачку, што је реализовано у сарадњи са Тужилаштвом БиХ.

Према његовим ријечима, веома је битно континуирано спровођење заједничке оперативне акције са Граничном полицијом БиХ на граничном прелазима на улазу и излазу из БиХ.

ОДЛИЧНА САРАДЊА СА ДОМАЋИМ И МЕЂУНАРОДНИМ ПАРТНЕРИМА

- Служба је била учесник и заједничких међународних оперативних акција "Либертара два", "Џед глобал чејн 2024", "Хотспот Метис један", у сарадњи са Европолом, Интерполом и Фронтексом, у оквиру којих је доставила одређене корисне оперативне информације у вези са кријумчарењем, трговином људима и оружаним криминалним групама из земаља попут Авганистана и неких других - наводи Лакета.

Евидентно је, истиче он, да се обим послова знатно повећао са тенденцијом даљих повећања, како у сегментима законитих, тако и у сегментима незаконитих миграција.

СВАКОДНЕВНА БРИГА О ЗАПОСЛЕНИМ И ПОБОЉШАЊУ УСЛОВА РАДА У СЛУЖБИ

Лакета истиче да је менаџмент Службе у протеклих годину и по дана, након дуже времена, иако је обавеза да се то чини сваке године, обезбиједио љекарске прегледе за сва овлаштена лица Службе за послове са странцима.

Такође, сва овлаштена лица Службе прошла су провјеру способности практичног руковања оружјем /обука гађања/, што је обавеза да се чини најмање једанпут годишње, а раније није било случај.

- Претходно, извршен је технички преглед оружја које је у власништву Службе, од стручних лица. Обавеза је да се технички преглед оружја врши сваке године, што такође није чињено из непознатих разлога. У току је набавка службених униформи за сва овлаштена службена лица, а њихова испорука се очекује у наредних 30 дана - каже Лакета.

Он додаје да је уз помоћ Европске комисије, извршена надоградња простора Имиграционог центра, чиме је знатно повећан његов капацитет.

У поступку је и набавка канцеларијског материјала и намјештаја за опремање Имиграционог центра.

У претходном периоду извршена је набавка специјалних возила за потребе извршавања послова и задатака из надлежности Службе, чиме је дјелимично обновљен возни парк Службе.

- У наредном периоду настављамо са даљом набавком возила и других материјално- техничких средстава како би службеницима Службе омогућили да ефикасно могу обављати послове и задатке из наше надлежности. Набавка возила и других материјално-техничких средстава вршена је и врши се из властитих средстава одобрених буџетом институција БиХ за Службу за послове са странцима, као и помоћу средстава донираних од партнерских међународних организација - каже Лакета.

Он наглашава да је Служба у претходном периоду запошљавала, а у току су и поступци запошљавања нових извршилаца како би били обезбијеђени услови за ефикасан одговор свим изазовима који су везани за мигрантска кретања.

- Број извршилаца који нам је одобрен буџетом институција БиХ за ову годину /који се није мијењао претходних неколико година/ није нам довољан, али се надамо да ће се то промијенити у наредној буџетској години, с обзиром на то да су нам потребни нови извршиоци јер нам се повећава капацитет Имиграционог центра. Потребни су нам и нови инспектори за странце за рад у теренским центрима, као и у привременим прихватним центрима - наводи Лакета.

Према његовим ријечима, у буџету институција БиХ за текућу годину обезбијеђена су и одобрена средства за куповину три објекта за смјештај теренских центара Службе који су до сада били смјештени у унајмљеним просторијама.

У наредном периоду план је обезбјеђивање средстава за куповину објеката за смјештај теренских центара који су смјештени у унајмљеним просторијама.