latinica  ћирилица
17/08/2024 |  09:03 ⇒ 09:05 | Аутор: СРНА

Индија: Љекари у штрајку након силовања и убиства колегинице

Љекари у болницама и амбулантама широм Индије ступили су у 24-часовни штрајк због бруталног силовања и убиства докторке у Калкути на истоку земље.
Индија:Протест након убиства докторке (Фото: EPA-EFE/RAJAT GUPTA) -
Индија:Протест након убиства докторке (Фото: EPA-EFE/RAJAT GUPTA)

Очекује се да ће у штрајку учествовати више од милион љекара и других медицинских радника, што би могло да паралише медицинске службе широм Индије, најнасељеније земље на свијету.

У саопштењу Индијског медицинског удружења наводи да се да је штрајк који је почео данас у 6.00 часова по локалном времену, блокирао приступ одређеним медицинским процедурама и амбулантним консултацијама.

Неименована жена стара 31 годину, љекар-приправник, силована је и убијена прошле седмице на медицинском факултету у Калкути гдје је радила, што је изазвало протесте широм земље међу љекарима.

Јаке полицијске снаге распоређене су јутрос испред медицинског факултета гдје се злочин догодио, а цијели објекат је практично празан.

Мамата Банерџи, главни министар Западног Бенгала, који укључује Калкуту, подржао је протесте широм земље и затражио хитну истрагу и процесуирање одговорних.

Такође, широм Калкуте данас су затворене приватне клинике и дијагностички центри.

Доктор Сандип Саха, педијатар у приватној клиници, рекао је Ројтерсу да ће данас радити само у хитним случајевима.

Индијски Централни истражни биро, агенција која истражује силовања и убиства, позвала је на разговор велики број студената медицине са факултета гдје се догодило кривично дјело да утврде околности злочина.

ЦБИ је јуче саслушао и директора болнице, која је при овом факулутету.