latinica  ћирилица
16/08/2024 |  16:30 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Инспекција за храну наставила контролу у бањалучком Водоводу; Да ли је вода исправна? (ВИДЕО)

Републичка инспекција за храну и данас је наставила провјере исправности воде у базенима бањалучког Водовода. Снимци базена фабрике воде, алармирали су и Институт за јавно здравство. Анализе су у току, а према ријечима техничког директора Водовода, базен је чишћен у априлу прошле године.
Водовод Бањалука, базени - Фото: РТРС
Водовод Бањалука, базениФото: РТРС

Институт за Јавно здравство, прије десет дана, анализирао је узорак воде у бањалучкој мјесној заједници Верићи.

Резултати су показали да вода није исправна за пиће па ће узорак бити поновљен.

Забрињавајући призор који је затечен на инфилтрационим базенима, покренуо је низ питања.

Талог, муљ и алге алармирали су републичку инспекцију и Институт за јавно здравство.

Анализа је у току, а како најваљују из Републичког инспектората, планирано је узимање додатних узорака.

Према ријечима техничког директора Водовода Радована Мајкића, базени су чишћени прошле године у априлу мјесецу.

- Чишћени су по ИСО стандардима, којих се придржавамо и они су прописали те процедуре. Њихови стандарди кажу да је једном годишње довољно, чак и једном на три године, уколико процјенимо да нема довољно талога - навео је Мајкић.

Тако тврди технички директор Водовода, машинске струке.

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске истакао је да се базени чисте два пута годишње.

Славиша Вукојевић, главни Републички инспектор за храну наводи да су прве анализе показале да је базен у запуштеном стању, односно, како каже, таложнице које су затечене, као и појава алги и механичких нечистоћа.

Актуелна ситуација и изглед фабрике воде, показују сав немар и нестручност руководства Водовода, каже директор УКЦ-а Српске.

Посљедице, додаје Владо Ђајић, могу да буду немјерљиве.

- Вода је стратешка намирница, а Водовод је најбитнија фирма у држави. Од квалитета воде зависе и животи и здравље и могуће посљедице, обољења, масовна тровања. Ово је један недомаћински рад, небрига и неструка - наглашава Ђајић.

Иако из бањалучког Водовода, свакодневним саопштењима, одговорно тврде да је вода потпуно исправна, демантују их пристигли резултати раније извршене анализе у Верићима.

- Што се тиче Верића, ту је анализа показала да вода није исправна за пиће, појавило се присуство бактерија, као што је ешерихија и слично, тако да ће тај узорак морати да се понови и вјероватно третира хлором. Повишени су параметри, а треба да буду нула - додао је Славиша Вукојевић, главни републички инспектор за храну.

Огласио се и актуелни директор Водовода, Александар Золак, додуше, не пред камером.

Објављене податке, фотографије и видео снимке, назива дезинформацијама.

- За добронамјерне, разумне људе имам само једну чињеницу, коју овим путем наглашавам - док год ваш Водовод испоручује воду, будите сигурни да је исправна за употребу. У случају да се настави оваква пракса, нећемо се устручавати да поднесемо кривичне пријаве за дизање и ширење панике, али и за клевету - категоричан је Золак.

Золака питамо - ко ће одговарати због неисправне воде у Верићима и шта ће бити ако анализа покаже да у узорцима воде из базена има токсина?