latinica  ћирилица
16/08/2024 |  10:20 ⇒ 10:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска уводи војни рок?

Потпредсједник Владе Хрватске и министар одбране Иван Анушић изјавио је да ће војни рок, који се у овој земљи враћа као обавеза од 1. јануара наредне године, трајати два мјесеца, а на тему финансирања, каже да безбједност не дозвољава штедњу.
Застава Хрватске (Фото: EPA/JULIEN WARNAND BELGIUM OUT/илустрација) -
Застава Хрватске (Фото: EPA/JULIEN WARNAND BELGIUM OUT/илустрација)

- Војни рок ће трајати два мјесеца, почиње од 1. јануара 2025. године и једноставно све што смо комуницирали с јавности настављамо даље да радимо. Повећали смо плате војницима, подофицирима и официрима, њихова материјална права, не само кроз лични доходак него и кроз дневнице и све на шта имају право - рекао је Анушић за хрватски РТЛ.

Хрватска је 2008. привремено суспендовала обавезно служење војног рока и од тада је добровољно. На тему ребаланса државног буџета, Анушић је објаснио да опремају и модернизирају Оружане снаге, устројавају их како се очекује и како је договорено са савезницима у НАТО-у.

- Мислим да ћемо имати пуно бољу, јачу и квалитетнију слику Оружаних снага него до сада. С министром финансија разговарали смо и дошли до закључка да у модернизацији и опремању Оружаних снага нема простора за штедњу. То је став Владе и политике, јер околности у којима се налазимо безбједносно не дозвољавају штедњу - закључио је Анушић, преноси загребачки Јутарњи лист.