latinica  ћирилица
15/08/2024 |  14:20 ⇒ 14:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Китови у Јадранском мору су заштићена врста, не треба их узнемиравати (ВИДЕО)

Након што су на друштвеним мрежама објављени снимци китова, који су привукли пажњу својом величином, стручњаци су упозорили да су сви они у Јадранском мору заштићена врста, да је забрањено ловити их, како и да их не треба узнемиравати.
Кит (Фото: EPA/RUNGROJ YONGRIT/илустрација) -
Кит (Фото: EPA/RUNGROJ YONGRIT/илустрација)

Снимке направљене код Новиграда у Истри објавио је један корисник Фејсбука, а из Института Плави свијет су појаснили да је ријеч о великим китовима, који углавном живе и у Средоземном мору. Велики кит је, кажу, друга по величини животиња на Земљи, послије плавог кита.

Велики кит може да нарасте до 27 метара дужине. Његова тежина се процијењује на 100 тона. Живи до 80 година. Углавном живи сам или у мањим групама.

Раније је за хрватски портал Дневник навео Драшко Холцер, виши кустос Хрватског природњачког музеја, да велики китови нарочито долазе на Јадран током сезоне парења и због планктонских рачића којима се хране.

- Нажалост, у 20. вијеку постали су врста која се најчешће ловила. Само на јужној полулопти убијено је преко 725.000 јединки. У овом тренутку су њихова бројност и статус у океанима су непознати. У Средоземном мору статус угрожености врсте оцијењен је као осјетљив - наведено је на интернет страници Института.