latinica  ћирилица
15/08/2024 |  08:25 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

Вишковић: Против Српске се води обојена револуција (ВИДЕО)

Против Републике Српске се води обојена револуција чији је циљ њен финансијски крах, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић за РТРС.
Вишковић у Јутарњем програму РТРС - Фото: РТРС
Вишковић у Јутарњем програму РТРСФото: РТРС

- Напросто, шире се дезинформације. Забрињава ме став из политичког Сарајева, они не размишљају рационално, него глуме портпароле страним амбасадама - наводи Вишковић.

Додаје да највећи притисак на Републику Српску врши Амбасада САД-а.

- Америчка Амабасада у Сарајеву више није то што јесте, него је политичка партија, а амбасадор Мајкл Марфи представник те партије. Грубо се мијешају у унутрашње ствари. Не требамо ми да полажемо рачуне америчкој Амбасади. Они морају да имају одређени интерес оваквим понашањем, имају и они своје шефове - каже Вишковић.

На питање да ли је Република Српска пред сломом, Вишковић је рекао да није и да притисак већ дуже траје, али да Српска и њени представници не бјеже од проблема.

- Чим вам неко онемогући нормалан, законит и неометан приступ тржишту, то је проблем. Притисак на Републику Српску траје посљедње двије-три године, а посљедњих годину дана интензивније због санкција. Имате компаније и медијске куће и њихове запослене који су на удару. Економске санкције нису усмјерене само према појединцу, већ и према свим грађанима Српске - наводи Вишковић.

Када је ријеч о финансијској ситуацији у Републици Српској, Вишковић је нагласио да Српска уредно сервисира своје обавезе.

- Пензије у Српској нису никада исплаћене послије десетог у мјесецу. Данас се исплаћују социјална давања, након тога иду плате, то се не мијења задњих шест година - истиче Вишковић.

Вишковић каже се пројекти у Републици Српској реализују у пуном капацитету.

- Ради се болница у Добоју, пројекат доградње блока у Приједору, на УКЦ-у Српску, ради се болница у Фочи. Нема болнице и дома здравља, школе, обданишта, улице, расвјета, које се не раде уз помоћ Владе Српске - додаје Вишковић.

Он је истакао да пројекти које финансира Влада Републике Српске трпе посљедице притисака и санкција, али да трпе они који зависе од других.

- Сви требају да раде само свој дио посла, тек тада ће сви бити задовољни - закључује Вишковић.