latinica  ћирилица
15/08/2024 |  08:16 ⇒ 11:17 | Аутор: РТРС

Вишковић: Пријаве против оних који су онемогућили и опструисали гашење пожара (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је за РТРС да ће бити поднесене пријаве против свих који су својим нечињењем онемогућили и опструисали гашење пожара у Националном парку "Сутјеска" на вријеме.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Неки људи су због својих сујета и патолошке мржње онемогућили да хеликоптери из Србије дођу у суботу и дејствују на ожаришту и чекало се до уторка. Замислите на оваквим температурама колико пожар бјесни и какве су посљедице. Поднијећемо пријаве против одговорних, нећу унапријед да говорим о именима док не добијем све информације - истакао је Вишковић.

Он је рекао да хеликоптери Оружаних снага БиХ нису намијењени за гашење пожара и да се не могу се носити с тим с обзиром на мали капацитет ведра од 500 и 900 литара, за разлику од хеликоптера из Србије од којих један има капацитет ведра четири тоне.

- Штета би била мања да је одобрен долазак и дејствовање хеликопера из Србије у суботу, али и ово је БиХ - нагласио је премијер Српске.

Он је захвалио компанији Хифа оил за донацију керозина хеликоптерима.

- Из компаније Хифа оил су, на наш захтјев да се обезбиједе довољне количине керозина на Тјентишту, послали цистерну и рекли да ће донирати колико год је потребно за гашење - навео је Вишковић.

Он је рекао да су хеликоптерима из Српске и Србије потребне велике количине горива јер у току дана избаце близу 300 тона воде.

Вишковић је нагласио да су пожари у Републици Српској под контролом и да су уложени огромни напори да буду локализовани.

- Има још тачкастих пожара, али јутрос од 7.00 три хеликоптера гасе ватру док је у потпуности не угасе, ако не буде јаког вјетра као јуче који онемогућава гашење - рекао је Вишковић.

Премијер Републике Српске је нагласио да је Српска спремна да помогне у гашењу пожара у Федерацији БиХ чим угаси пожаре на својој територији.

- Јуче сам информисан да је активан пожар у околини Какња. Наша Цивилна заштита је добила захтјев од Цивилне заштите ФБиХ да им стави на располагање базене с водом у свом власништву - рекао је Вишковић.

Он је истакао да ситуација у вези пожара у ФБиХ најбоље илуструје однос страних земаља према БиХ којима, каже, није стало до БиХ јер да јесте, била би понуђена међународна помоћ за гашење ватре.