latinica  ћирилица
13/08/2024 |  18:06 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Од сутра други уписни рок на универзитетима у Српској (ВИДЕО)

Конкурс за упис студената у другом уписном року на универзитетима у Српској биће објављен сутра. На Универзитету у Бањалуци мјеста има за још 876 студената - 481 студент може бити уписан на буџет, 126 на самофинансирање. Мјеста има и за 232 страна студента и 37 ванредних. Пријаве за упис трајаће од 26. до 30. августа, док ће пријемни испити бити полагани 2. септембра.
Студенти (Фото: УНИБЛ) -
Студенти (Фото: УНИБЛ)

Сва мјеста у првом уписном року попуњена су на Факултету безбједносних наука. На Психологији, Глуми и Одсјеку графичког дизајна Универзитета у Бањалуци, такође више нема слободних мјеста.

Из године у годину све је мање студената у Српској, а разлози су, истичу на факултетима, миграције становништва и смањен број свршених средњошколаца.

У првом уписном року Природно-математички факултет у Бањалуци уписао је 64 студента. Највећи број је на програму Математика-информатика, Географија, Биологија и Просторно планирање.

За Физику се одлучују само ријетки - београдски универзитет уписао је само једног студента, слична ситуација је и у сусједној Хрватској. У Бањалуци, није било ни једног кандидата у првом уписном року.

Факултети у Српској континуирано промовишу своје студијске програме и науку на различите начине, истичу наши саговорници. По некима је проблем у основном и средњем образовању.

- Имамо огромне проблеме који најчешће долазе зато што је наука представљена дјеци као баук, нешто чега се требају бојати у основном и средњем образовању, и онда њоме нико у суштини не жели да се бави - истиче Андреј Мадунић из Научног друштва "Владимир Прелог".

Да ли је потребно спајати сродне студијске програме у један, модернизовати постојеће, више улагати у пронаталитетну политику, питања су за цјелокупно друштво. До тада, свим студентима срећно 2. септембра на пријемном испиту.