latinica  ћирилица
13/08/2024 |  16:11 ⇒ 19:08 | Аутор: РТРС

Два хеликоптера МУП-а Србије стигла на пожариште на Тјентишту; Заједничким снагама ватра ће бити угашена (ФОТО/ВИДЕО)

Надљуска борба са ватреном стихијом на Зеленгори траје и данас. Након три дана чекања на одобрење из Сарајева, два хеликоптера из Србије пристигла су у помоћ и укључила се у акцију гашења великог пожара на локалитету Националног парка Сутјеска.
Гашење пожара Тјентиште - Фото: РТРС
Гашење пожара ТјентиштеФото: РТРС

Неприступачан терен, густа завјеса дима и јак вјетар, нису спријечили ватрогасце да надљудским напорима уђу у коштац са ватреном стихијом.

Иако се пожар, због специфичног географског положаја, примарно гаси из ваздуха, дјеловањем хеликоптерских јединица, ризикујући сопствени живот, ватрогасци су приступили и ручном гашењу пламена.

- Јуче у јутарњим часовима су пребачени ватрогасци на поједине квоте, гдје је пожариште, да би са напртњачама онај дио пожара гасили, послије налета хеликоптера. Веома је неприступачно и велика је опасност приликом саме интервенције, по саме ватрогасце, зато што долази до одрона камења, стијена и изгорјелих грана - старјешина територијално ватрогасно спасилачке бригаде Фоча Радојица Малиш.

Даноноћно и без предаха на обронцима Зеленгоре је и Хеликоптерски сервис Српске, коме су се придружила и два хеликоптера Оружаних снага БиХ. Ипак, усљед екстремних температура и скромнијих капацитета, нужна је била помоћ.

А у помоћ притекли су пилоти Хеликоптерске јединице МУП-а Србије. Чији специјализовани хеликоптери Супер Пума и Бел су били спремни да полете већ у суботу, те да зауставе ширење већ непроцјењљиве штете у највећем националном парку Српске и БиХ.

- Сада ћемо буквално на тачку на коју ми избацујемо 1.000 литара у року од 30 секунди, како ћемо радити у колони, на исто то мјесто избацити преко пер тона воде. Мислим да је то свима јасно. Трудићемо се да санирамо у што краћем периоду овај пожар, јер имамо два огромна пожара на потезу Билећа-Берковићи, а који нисмо могли да гасимо због ангажмана овдје - истакао је директор Хеликоптерског сервиса Српске Бобан Кустурић.

Хеликоптери из Србије, на Зеленгори биће све до потпуног санирања пожара.

- Хеликоптер је буквално прављен за акције гашења пожара, има велико једро од 3,5 тона и да сте ме питали који хеликоптер да узмете за гашење, то је овај - истакао је капетан у хеликоптеру Супер Пума Јовица Михаиловић.

Хеликоптери из Србије (фото: РТРС)

Пожар, који је обухватио стогодишњу црногоричну шуму, угрозио биодиверзитет и знатно се приближио прашуми Перућици, уз адекватну и правовремену реакцију политичког Сарајева, могао је да буде давно саниран. Хеликоптери из Србије били су спремни, али не и политичко Сарајево, чије одобрење се чекало.

- Били смо спремни од суботе, Да кажем били смо спремни од првог дана када је хеликоптер Бел 212 био у Требињу, прије неких месец дана - навео пилот у хеликоптеру Бел Љубомир Вејин.

Штета је већ достигла вишемилионске цифре, а посљедице по ендемске врсте и биодиверзитет биће познате тек након потпуног обуздавања пожара. Хеликоптерске јединице и ватрогасци на терену ће бити до касних ноћних часова.