latinica  ћирилица
13/08/2024 |  16:04 ⇒ 17:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин са Абасом: Русија остаје посвећена стварању независне Палестине (ВИДЕО)

Руски предсједник Владимир Путин данас се у Москви састао са палестинским колегом Махмудом Абасом, гдје је изразио забринутост због високе стопе смрти цивилног становништва у Гази и поново потврдио посвећеност Москве миру и стварању независне палестинске државе.
Састанак Абаса и Путина у Москви (Фото:  EPA-EFE/ALEXEY MAISHEV) -
Састанак Абаса и Путина у Москви (Фото: EPA-EFE/ALEXEY MAISHEV)

Путин је напоменуо да је Русија забринута због хуманитарне кризе у Појасу Газе и додао да је Москва у Палестину послала 700 тона помоћи, преноси РИА Новости.

- Прије свега, наравно, забринути смо због губитака међу цивилним становништвом, према подацима УН, то је већ 40 хиљада људи, а углавном су то жене и дјеца - рекао је он.

Он је истакао да Русија има дугогодишње и дубоке везе са арапским свијетом, а са Палестином посебно, и подсјетио да се Москва увијек залагала за мирно рјешење палестинско-израелског сукоба.

- Ви и ја имамо заједнички став, а то је да коријени овог проблема сежу далеко у прошлост и да су повезани са игнорисањем одлука које су раније донесене на нивоу међународних организација, прије свега на нивоу УН, у вези са формирањем и стварањем независне палестинске државе - рекао је Путин.

Руски став о овом питању подразумева да је за обезбеђивање дугорочног, поузданог и стабилног мира на Блиском истоку неопходно спровести све одлуке УН и, прије свега, створити пуноправну палестинску државу, закључио је руски лидер.

Абас је похвалио дугогодишње везе Палестине и Русије, закључивши да је ''Русија један од најдражих пријатеља палестинског народа''.

Истовремено, он је оцијенио да УН нису успјеле у мисији стварања Палестине због притиска САД, али је истакао да неће прихватити присилно исељавање Палестинаца са окупираних територија.

- Нећемо прихватити исељавање Палестинаца из Појаса Газе, Западне обале и Јерусалима, као што се дешавало много пута у 20. вијеку, вјерујемо да ћемо уз вашу (руску) подршку постићи наше циљеве - рекао је он.

Састанку су присуствовали високи руски и палестински званичници, укључујући министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова.