latinica  ћирилица
13/08/2024 |  14:37 ⇒ 16:18 | Аутор: РТРС

Кустурић: С колегама из Србије потрудићемо се да што прије угасимо пожар у НП "Сутјеска" (ВИДЕО)

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић рекао је да се два хеликоптера Србије укључују у гашење пожара у Националном парку "Сутјеска" и да очекује да ће данас бити урађен велики посао на пожаришту.
Хеликоптери из Србије - Фото: РТРС
Хеликоптери из СрбијеФото: РТРС

- Ми радимо до јутрос, сад настављамо заједно и радићемо док не падне ноћ. Очекујемо да данас направимо велики посао. Јак вјетар отежава гашење, као и јако висока температура која је тренутно 36 степени - рекао је Кустурић.

Он је рекао и да ће се хеликоптери Оружаних снага БиХ придружити гашењу пожара у поподневним часовима јер тренутно, због високе температуре, не могу гасити ватру.

Кустурић је навео да хеликоптери из Српске имају капацитет ведра 1.000 литара, Оружане снаге такође један од хиљаду и други од 450, док је капацитет ведра једног хеликоптера из Србије 3.500-4.000, а другог 1.200.

- На тачку на коју избацујемо хиљаду литара у року од 30 секунди, сада ћемо, радећи у колони, избацити преко пет тона воде и потрудићемо се да у што краћем времену санирамо пожар - истакао је Кустурић.

Он је рекао да су активна и два велика пожара на потезу Билећа-Берковићи, гдје гори од јуче, али да је Хеликоптерски сервис ангажован на Тјентишту и није имао чим да гаси ватру на овом потезу.

- Већ у суботу заједно смо могли да угасимо овај пожар и да Тјентише данас буде мирно, а ми да гасимо пожар у Билећи, али то није било могуће због уплитања појединаца из политике који нису дозволили долазак хеликоптера из Србије, који су већ тад били спремни да дођу на пожариште - рекао је Кустурић.

Он је додао и да је активан пожар у Какњу, те да су припадници Хеликоптерског сервиса Српске професионалци који не праве разлику.

Кустурић је завалио Хифа оилу на донацији десет тона горива за хеликоптере који гасе пожар, а које је синоћ достављено на Тјентиште.