latinica  ћирилица
13/08/2024 |  13:27 ⇒ 14:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија упутила помоћ Српској и Грчкој у гашењу пожара

Србија је одговорила на захтјев Грчке и БиХ и упутила помоћ у гашењу пожара, а министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић прецизирао је да је у Грчку упућен хеликоптер Камов који има носивост пет тона, као и 35 ватрогасаца са 12 возила, а у БиХ два хеликоптера.
Хеликоптер (Фото: илустрација/EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Хеликоптер (Фото: илустрација/EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Дачић је рекао да је захваљујући улагањима Владе Србије и подршци предсједника Александра Вучића, МУП опремљен на веома квалитетан начин.

- Кад је ријеч о техници, направљени су нови хеликоптери са много већом носивошћу за гашење пожара, а такође, формирањем сектора за ванредне ситуације прије 14-15 година, када сам био министар, направили смо те системске основе да имамо веома квалитетне тимове, ватрогасаца и спасилаца - рекао је Дачић.

Он је додао да то омогућава да и Србија држи стабилну ситуацију у земљу што се тиче пожара.

- Подсјетићу да и у нашој земљи има пожара, али они се веома брзо ликвидирају и неутрализују, управо захваљујући и пожртвованом раду ватрогасаца и спасилаца, али и техници коју имамо - рекао је он.

Према његовим ријечима, Србија је спремна да пружи помоћ околним државама, онима који то желе.

- На инсистирање предсједника Србије, ми смо донијели одлуку да по захтјеву Грчке реагујемо тако да им понудимо преко механизма за цивилну заштиту Европске уније најбољи хеликоптер који имамо, то је Камов који има највећу носивост око пет тона и највише ће помоћи за гашење пожара - рекао је Дачић.

Додао је и да им је потребно и људство и возила.

- Ми ћемо осим хеликоптера Камов послати и 35 ватрогасаца спасилаца са 12 возила. Исто тако Република Српска је затражила помоћ. Неколико дана смо чекали на одобрење од стране власти на нивоу БиХ, они су то одобрили синоћ и ето послије свих ових термина везано за прелете, данас ће овдје кренути са овог мјеста и два хеликоптера за Републику Српску - рекао је Дачић.

Навео је и да су упућени хеликоптер Супер Пума, који има носивост око четири тоне, и један мањи хеликоптер Бел који има носивост око 1,2 тоне, као и ватрогасци којима је пожелио да успјешно обаве свој посао.