latinica  ћирилица
13/08/2024 |  12:58 ⇒ 13:18 | Аутор: РТРС

Новим правилником поједностављене процедуре и унапређена рехабилитација дјеце

Новим Правилником о условима и поступку за обезбјеђивање медицинске рехабилитације, који почиње да се примјењује од сутра, 14. августа, биће поједностављено упућивање на рехабилитацију, а додатно ће се унаприједити и рехабилитација дјеце обољеле од церебралне парализе.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске -
Фонд здравственог осигурања Републике Српске

- Наиме, новим правилником поједностављује се поступак упућивања на медицинску рехабилитацију осигураника након оперативних захвата на срцу (бајпас, уградња умјетних валвула, операције на срчаним залисцима и септумима), тумора миокарда, метода реваскуларизације миокарда, те акутног инфаркта миокарда. Предвиђено је да доктор породичне медицине у поменутим случајевима издаје упутницу само на основу приједлога доктора медицине одређене гране специјалности, те није потребно рјешење Фонда здравственог осигурања - наводи се у саопштењу Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Како се додаје у саопштењу, а у циљу унапређења рехабилитације дјеце обољеле од церебралне парализе, новим правилником је за њих омогућена обнова рехабилитације више пута годишње, будући да им је потребна роботичка рехабилитација два пута у току године.

- Задржана је још раније уведена једноставнија процедура упућивања дјеце до 18 година на рехабилитацију, а то је само на основу упутнице и приједлога надлежних љекара. Такође, у Листи болести, стања и посљедица повреда за које се обезбјеђује медицинска рехабилитација, која је саставни дио Правилника, сада је прецизно наведено у којим случајевима је потребно захтјев за рехабилитацију упутити комисији Фонда здравственог осигурања како би се добило рјешење ФЗО РС, а у којим случајевима то није потребно - наводи се у саопштењу.

Додају да је, поред тога, у Листи детаљније и прегледније дефинисано која медицинска документација је потребна за прву рехабилитацију, која за обнову рехабилитације, рокови коришћења и сл.

- На овај начин се знатно поједностављује остваривање овог права у пракси и посао љекара који више неће имати дилему када је потребно да захтјев за рехабилитацију одобрава комисија Фонда и која документација је у којим случајевима потребна, што ће допринијети ефикаснијем рјешавању захтјева осигураника. Скраћени су и рокови за започињање медицинске рехабилитације за одређена стања и обољења која имају већи рехабилитациони потенцијал уколико се рехабилитација започне раније, као код нпр. повреда и обољења локомоторног система - додаје се у саопштењу ФЗО Српске.

Из Фонда додају да су овим правилником наставили да прилагођавају прописе потребама осигураних лица, али и здравствених радника, а у циљу да се осигура што једноставније коришћење права из здравственог осигурања, односно да поједностављују процедуре и проширују права када год је то могуће.