latinica  ћирилица
13/08/2024 |  11:00 ⇒ 11:05 | Аутор: РТРС

Шта је Трамп рекао о Путину и Сију?

Бивши амерички предсједник и републикански предсједнички кандидат Доналд Трамп изјавио је да је за САД боље да одржавају добре односе са свјетским лидерима као што је руски предсједник Владимир Путин. Он је рекао да очекује да ће се поново слагати са Путином уколико буде опет изабран на мјесто предсједника.
Маск - Трамп (фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH) -
Маск - Трамп (фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

- Добри односи са предсједником Русије, Кине и Сјеверне Кореје, Владимиром Путином, Сијем Ђинпингом и Ким Џонг Уном су добра ствар - а не лоша - поручио је Трамп у разговору са власником мреже "Икс" Илоном Маском.

Према његовим ријечима, ти лидери су најбољи у свом послу.

- Они су одлучни, паметни, бескомпромисни и штитиће своје земље. Да ли воле своје земље? Вјероватно да, то је просто другачији облик љубави. Али ће они штитити своје земље - нагласио је Трамп.

Бивши предсједник САД такође тврди да је током једног од протеклих разговора наводно упозоравао руског лидера да не покреће офанзиву против Украјине.

- Разговарали смо о Украјини. Украјина је била зеница његовог ока. Говорио сам Владимиру Путину: "Не чини то. Не треба то да радиш". Oн је одговорио: "Нема шансе". На то сам узвратио: "Има, Бога ми." То је био посљедњи разговор који смо водили. Он то никада, никада не би урадио… И добро смо се слагали. Поштовао ме је. Волио сам Русију. Био сам Путинов пријатељ и волио сам Русију. Надам се да ћемо поново имати добре односе - истакао је Трамп.

Једном ми је заправо рекао, ако си ми пријатељ, не бих волио да те видим као непријатеља, додао је кандидат на предстојећим изборима у САД.

Ситуација у Украјини ескалирала због Бајдена

Актуелни предсједник Џозеф Бајден је допустио велику грешку тиме што је одбио преговоре са предсједником Русије везане за Украјину – ситуација у Украјини не би ескалирала да није њега, сматра Трамп.

- Бајден је нешто урадио Русији. Није било никаквих шанси да Путин одлучи да уведе снаге у Украјину. Након што сам напустио функцију, Русија је почела да гомила снаге тамо, на граници са Украјином. Обратио сам пажњу на то и помислио да се Путин одлучио на тај потез јер је он добар преговарач и жели да води преговоре. Али онда је Бајден почео да говори такве глупости. На примјер, рекао је да Украјина може бити земља НАТО-а - нагласио је бивши амерички предсједник.

Како је рекао, унутрашње пријетње су много опасније за Сједињене Америчке Државе од оних које долазе из иностранства, између осталог из Кине или Русије, додао је.

Према ријечима Трампа, Русија сада представља велику борбену снагу.

- Украјини тренутно фали људи. Она користи младе и веома старе људе за вођење борбених дејстава. У веома смо лошој позицији. Не намјеравам да оптужујем некога, али могу да кажем да сам ја могао да зауставим то. Паметан предсједник је могао то да заустави - закључио је он, а преноси Спутњик.