latinica  ћирилица
13/08/2024 |  09:42 ⇒ 09:43 | Аутор: РТРС

Вулин: Никада не заборавити злочин над српском дјецом у Гораждевцу

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин поручио је данас да Србија никада не смије да заборави злочин на ријеци Бистрици у Гораждевцу, када су до данас непознати нападачи из аутоматског оружја убили српску дјецу на импровизованом купалишту удаљеном око 300 метара од центра овог највећег српског села у општини Пећ.
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

- Прије 21 годину на ријеци Бистрици у селу Гораждевац стрељана су два српска дјечака Иван Јововић и Пантелија Дакић, а још четворо дјеце је рањено. За њихову смрт као и за њихов смрћу и ранама обиљежен живот нико није одговарао. Њихова смрт ни на једном скупу Европске уније, Еулекса, Кфора, НАТО пакта није тема. Сваке године Шиптари разбију споменик са њиховим именима. Ивана и Пантелије се сјећају њихове убице, њихове породице и њихов народ. Они који су били дужни да их заштите или бар нађу и казне њихове убице су их одавно заборавили - рекао је Вулин.

Он је додао да је Еулекс прекинуо истрагу, а ЕУ никада није питала своју полицију зашто више не траже убице.

- Србија не смије да заборави, а Срби не смију да престану да јачају своју државу. Ако заборавимо и ако изгубимо државу бескрајни низ убијене српске дјеце ће се настављати - поручио је Вулин.