latinica  ћирилица
12/08/2024 |  22:54 | Аутор: РТРС

"Увредљиве поруке Бранда супротне свим кодексима и правилима дипломатије"

Њемачка поново показује своју нетрпељивост и мржњу према српском народу. Посљедњу у низу увреда и неистина на рачун Републике Српске, њених институција и предсједника Српске Милорада Додика изнио је члан Бундестага Михаел Бранд.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Додика и предсједника Србије Александра Вучића назвао је расистима, док се са друге стане залаже за исламску БиХ. Нијемци, у име свих жртава, у великом број српских, које су немилосрдно убијали у Другом свјетском рату треба да ћуте, а не вријеђају и омаловажавају, порука је из Републике Српске.

Док се Њемачка налази у најгорој кризи од пада Берлинског зида и уједињења, поједини посланици Бундестага налазе времена и простора да нападају Републику Српску.

И као по правилу, добију простора у федералним медијима. Па је тако Михаел Бранд дао интервју за сарајевско Ослобођење и у њему рекао све оно што је политичко Сарајево једва дочекало да чује. Да је Дејтонски споразум неправедан, да га треба преправити. Да ће БиХ побиједити, а Република Српска и њен предсједник изгубити. Додика и Вучића назвао је расистима.

- Наравно да је Дејтон био неправедан договор који је наградио ратне злочине. Након 30 година, још је неподношљив за земљу, а и за Европу. Дејтон крши основне европске и западне вриједности, а вриједности демократије и владавина права се не бране. Морамо то промијенити. Њемачка, ЕУ, НАТО, ОХР и други требају се заузети за народ и бити против "лоших момака", а не обрнуто" - рекао је Бранд

Увредљиве поруке Михаела Бранда супротне су свим кодексима и правилима дипломатије, каже шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић.

Овакве и сличне поруке острашћених и излобираних чланова Бундестага је не изненађују. Бранду каже да се држи даље од српског народа.

- Нека зна, живјеће српски народ, живјеће српски предсјеници, живјеће наш предсједник Милорад Додик, живјеће наш предсједник Александар Вучић. Република Српска и Србија имају будућност и све што јевише такве мржње као што је та Брандова, знакте да нам је то инспирација и инат за српску нацију - истакла је Вулићева

Опстанак српског народа одавно је трн у оку многима, посебно Нијемцима, народу који је поражен од Срба у два свјетска рата. Њемачка, која је са НДХ, починила највеће злочине у историји човјечанства, посљедња је која има право да говори о слободи и демократији, каже Средоје Новић.

- Боље би било том посланику да прочита понешто из историје и да се посјети да је српски народ широм свијета давао огромне жртве за слободу, демократију. Умјесто што данас за новац пропагира против српског народа и шири лажи - рекао је шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа ПС БиХ Средоје Новић. 

Ко зна по који пут, српски народ се покушава оцрнити лажима и подметањима, став је и замјеника предсједавајућег Дома народа Николе Шпирића. Због тога, додаје Шпирић, ово треба да буде позив свим Србима да буду јединствени и супротставе се томе.