latinica  ћирилица
12/08/2024 |  20:37 ⇒ 20:37 | Аутор: СРНА

Каран: Због недипломатских изјава, Бранд треба да "лети" преко границе

Професор уставног права Синиша Каран оцијенио је да су изјаве члана Бундестага Михаела Бранда недипломатске, непримјерене и да треба да "лети" исте секунде преко границе.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

- Ако је та држава била његов домаћин, то је у најмању руку недипломатски, непримјерено и тај треба да `лети` исте секунде преко границе. Ниједан парламентарац када дође у другу државу, не би рушио ту државу. Ако је то рекао још и Нијемац, то је два пута горе. Његови дједови су по овим и брдима Козаре, Јасеновца, чинили геноцид над српским народом. Посљедња ријеч коју Нијемац смије да изговори другом народу, а поготово српском, је геноцид - рекао је Каран.

Он је новинарима на Тјентишту рекао да, када би на Њемачку, федералну, савезну државу, били примијењени сви ти принципе које тражи овдје, исте секунде би се распала.

Каран је напоменуо да су на овим просторима стотинама година живјела три народа и да никада нису успјела да нађу рецепт за суживот.

- Наука, уставно право, је доказала да у држави у којој су доминантна два или три конститутивна народа, не може другачије опстати него федерална сложена држава и Дејтон је, како год то изгледало, једини препознао облик могућег живота и суживота у федералној сложеној мултиетничкој БиХ. Наруше ли се ти принципи, нарушава се дефинитивно и недвојбено њен опстанак - рекао је Каран.

Бранд је за сарајевско "Ослобођење" изнио низ увреда и злурадих коменатара на рачун Српске, њених институција и предсједника Републике Милорада Додика лично.

За Дејтонски споразум је рекао да је ријеч о "неправедном договору који је наградио ратне злочине" и који "крши основне европске и западне вриједности", те позвао Њемачку, ЕУ, НАТО, ОХР и друге да се "заузму за народ и буду против лоших момака" у БиХ.