latinica  ћирилица
12/08/2024 |  11:17 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

За убиство српске дјеце у Гораждевцу нико није одговарао иако су починиоци познати

Координатор Удружења породица киднапованих и несталих Срба са Косова и Метохије из Грачанице Силвана Маринковић изјавила је да за убиство српске дјеце на ријеци Бистрици у Гораждевцу прије 21 годину још нико није одговарао, иако су починици поименично познати.
Помен - Фото: РТРС
ПоменФото: РТРС

Она је навела да је ово, нажалост, један у низу злочина над Србима на Космету за које до сада нико није одговарао, гдје су кривци познати, а нису изведени пред лице правде, нити је ко осуђен.

Нажалост, навела је Маринковићева, тако је за све Србе који живе на овим просторима - за злочине над Србима нема одговорности.

- За нас је сутра још један тужан дан, а има их много у години. Кривци су познати, као и за многе случајеве до сада, међутим нико до сад није одговарао. Не одговарају они за злочине над Србима, нема одговорности - рекла је Маринковићева.

Према њеним ријечима, кривци су познати поименично, међутим нико ништа није предузео да би били кажњени за злодјело које су починили.

Еулекс и приштински судови су обуставили истрагу, наводно, због недостатка доказа, а Маринковићева истиче да, као и за више случајева, докази постоје, па чак у појединим случајема починилац и призна злочин, међутим не буде осуђен.

- Углавном знам да су починиоци поименично познати. Колико ми је познато, то су локалци - рекла је Маринковићева за Срну.

Сутра се навршава 21 година од злочина на ријеци Бистрици у Гораждевцу, када су до данас непознати нападачи из аутоматског оружја убили српску дјецу на импровизованом купалишту удаљеном око 300 метара од центра овог највећег српског села у општини Пећ.

У оружаном нападу на групу српске дјеце која су се купала у ријеци Бистрици 13. августа 2003. године убијени су Пантелија Дакић /12/ и Иван Јововић /19/, док су тешко рањени Ђорђе Угреновић /20/, Богдан Букумирић /14/, Марко Богићевић /12/ и Драгана Србљак /13/.

Ни 21 годину касније не зна се ко је починио овај монструозни злочин. Еулекс је прије више од 10 година прекинуо истрагу због, како су навели, недостатка доказа.

Убиство српске дјеце на ријеци Бистрици сматра се једним од четири највећа злочина над Србима од 1999. године и доласка међународне мисије на Косову и Метохији.