latinica  ћирилица
11/08/2024 |  23:46 ⇒ 12/08/2024 | 00:14 | Аутор: sputniknews.com

Пожар у Запорошкој нуклеарки, Русија оптужује Кијев

У постројењу система за хлађење Запорошке нуклеарне електране дошло је до пожара, саопштио је губернатор Запорошке области Евгеније Балицки.
Запорошка нуклеарка (Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY) -
Запорошка нуклеарка (Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Према његовим ријечима, узрок пожара је гранатирање Енергодара од стране украјинских оружаних снага.

- Тренутно је свих шест енергетких блокова станице у режиму хладног гашења. Нема опасности од експлозије паре нити има других посљедица. Радијација око нуклеарне електране и града Енергодара је у нормали - написао је она.

Блицки је појаснио да запослени Министарства за ванредне ситуације раде на гашењу пожара.

Да пожар ни на који начин није утицао на рад станице потврдила је и прес-служба Запорошке нуклеарке. Истиче се да станица ради нормално. Радијација око објекта је у нормали.

Овај инцидент је прокоментарисала и званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

- Терористи у Кијеву, под руководством колективног Запада, уништили су своју земљу, убили народ Украјине, поткопали глобалну енергетску и прехрамбену безбједност, а сада су започели нуклеарни терор на континенту - истакла је она.

Запорошка нуклеарка налази се на лијевој обали Дњепра у близини града Енергодара. У октобру 2022. године нуклеарна електрана је прешла у власништво Русије. Украјинска војска редовно гранатира град и територију оближње нуклеарке.

Кијев тврди да руске снаге гађају нуклеарку док су у ИАЕА у више наврата истицали да не могу да кажу одакле је гађан тај објекат.