latinica  ћирилица
11/08/2024 |  21:49 ⇒ 12/08/2024 | 00:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Зеленски: Руси изазвали пожар код НЕ Запорожје; Балицки: Украјинци гранатирали НЕ

Руска страна саопштила је да је до пожара дошло на постројењу система за хлађење НЕ Запорожје, након што су, како се наводи, украјинске снаге гранатирале Енергодар, гдје  се налази нуклеарка.
Нуклеарка Запорожје (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Нуклеарка Запорожје (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Услед тога што су Оружане снаге Украјине гранатирале Енергодара, дошло је до пожара на објекту расхладних система НЕ Запорожје. На мјесту пожара раде запослени Министарства за ванредне ситуације, а пожари се гасе - написао је прорурски гувернер Запорошке области Јевгениј Балицки.

Балицки је нагласио да нема пријетње од експлозије паре или других последица - свих шест блокова Запорошке НЕ налази се у режиму хладног гашења, а позадинско зрачење око станице и у самом граду је нормално.

Гувернер је додао да он, заједно са руководством станице, држи ситуацију под контролом и да нема пријетње, пренио је Интерфакс.

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је вечерас да су руске снаге изазвале пожар на простору нуклеарне електране Запорожје у јужној Украјини и да је пожар видљив са територије под контролом Кијева.

Зеленски је на Телеграму саопштио да су нивои радијације нормални.

Јевхен Јевтушенко, шеф војне администрације у оближњем Никопољу, рекао је да су руске снаге запалиле "велики број аутомобилских гума у расхладним торњевима".

- Можда је ово провокација или покушај да се изазове паника у насељима на десној обали бившег резервоара - рекао је он, преноси Кијев индепендент.

Према ријечима Јевтушенка, ниво радијације у електрани је нормалан.