latinica  ћирилица
11/08/2024 |  21:15 | Аутор: СРНА

Очекивани приход од туризма у Србији виши од три милијарде евра

Укупан девизни прилив од туризма у Србији ове године могао би да износи више од три милијарде евра, с обзиром да се очекује већи број туриста него лани када је било 4,2 милиона, од којих је 2,1 милион страних, изјавила је помоћник директора Туристичке организације Србије Весна Златић.
Београд (Фото: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Београд (Фото: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Златићева је истакла да ће овогодишњи девизни прилив, уколико овај тренд буде настављен, бити двоструко виши него прије пандемијске 2019. године, када је износио 1,4 милијарде евра.

Она је навела да је у првих шест мјесеци ове године у Србији боравило 2.038.026 туриста, што је за 10 одсто више него у истом периоду прошле године, а према подацима Народне банке Србије, остварен је девизни прилив од 1,13 милијарди долара, што је за 17 одсто више.

Златићева је прецизирала да је у посматраном периоду било 1.025.900 страних гостију, што је за 15 одсто више него у истом периоду прошле године, а домаћих 1.012.126 или
шест одсто више.

Када је ријеч о туристима из Републике Српске, Златићева је напоменула да Републички завод за статистику не прати посебно туристе из Српске, већ само из цјелокупне БиХ, а према подацима за првих пет мјесеци, порастао је број туриста из БиХ.

- Удио туриста из БиХ у укупном броју туриста који су посјетили Србију износи осам одсто, што представља повећање у односу на претходну годину - рекла је Златићева.

Туристи из БиХ највише посјећују Београд, Златибор, Нови Сад, Бању Ковиљачу, као и Суботицу односно Палић, те Врњачку Бању.