latinica  ћирилица
11/08/2024 |  21:10 ⇒ 21:10 | Аутор: СРНА

Шулић: Пожари и непогоде не познају политику и границе

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић апеловао је на надлежне институције у БиХ да по страни оставе дневнополитичка препуцања и што хитније издају одобрење за укључивање хеликоптера МУП-а Србије у акцију гашења пожара на подручју Националног парка "Сутјеска" и Зеленгоре.
Денис Шулић - Фото: РТРС
Денис ШулићФото: РТРС

- Хеликоптерски сервис Републике Српске већ два дана улаже надљудске напоре у гашењу пожара који се све више шири и пријети да уништи Национални парк "Сутјеска" и подручје Зеленгоре, који не само да су туристички и историјски значајни за нашу земљу, већ су и природни резервати - рекао је Шулић.

Нажалост, истиче Шулић, и поред пуне подршке надлежних институција у Српској, Хеликоптерски сервис Републике Српске има ограничене капацитете и неопходна је подршка из Србије како би се пожари локализовали и спријечило њихово даље ширење.

- Пожари и непогоде не познају политику и границе, као што то у не треба да чине ни пружање помоћи и подршке у овим ситуацијама. Зато од колега из Савјета министара тражим да макар на тренутак по страни оставе политику и прихвате помоћ и испружену руку Србије - рекао је Шулић за Срну.

Он је апеловао и на посланике који су дио Зеленог клуба, који су окупљени са свих нивоа око питања екологије и одрживог развоја, да се укључе у рјешавање овог питања и политички дјелују да представнике својих политичких партија у Савјету министара и другим институцијама да се што хитније укључе у рјешавање ове ситуације.