latinica  ћирилица
11/08/2024 |  19:02 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Све више капиталних пројеката Владе Српске намијењених локалним заједницама (ВИДЕО)

Бројни су пројекти које локалне заједнице у Српској реализују уз финансијску подршку Владе. Упркос политичким и економским притисцима, они нису успорени. Неки од њих су и капитални, као што су болнице у Добоју и Требињу.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

Више од пет милиона марака коштаће потпуна реконструкација Основне школе "Никола Тесла" у Дервенти.

Оштећена у земљотресу 2020. године, мора се обновити, али и ојачати новим материјалима, да би била безбједна за око 1.000 ученика.

Град сам не би могао да издвоји новац за то, па се за све побринула Влада Српске.

- Држава се ваљано одазвала за овај пројекат и моје велико хвала на разумијевању - рекао је Милорад Симић, градоначелник Дервенте.

Све што смо договорили са Владом је реализовано, каже и начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Реконструкција и изградња нове водоводне мреже и рјешавање отпадних вода, пројекти вриједни око 20 милиона марака, улазе у завршну фазу. При крају је реконструкција путне мреже, рађени су пројекти енергетске ефикасности.

- Општина Соколац већ четврту годину нема скупштинску већину и да нема подршку од Владе, ми сигурно не би ништа могли да урадимо. Транше редовно стижу и ту немам примједби. Имам примједби на висину али оно што нам сљедује, у том оквиру се и крећемо - навео је Бјелица.

Скоро да нема општине у Српској у којој Влада не реализује пројекат, иако то поједини медији, али и политичари из опозиције покушавају приказати другачије.

- Ми у Савезу општина и градова немамо никакву информацију да постоје било какве врсте кашњења у дијелу законских обавеза Владе Српске према општинама и градовима, када су у питању пројекте активности и то све иде својим редослиједом - казао је Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова у Републици Српској.

Општинама и градовима редовно се, каже Ћосић, исплаћују средства од ПДВ-а, од пореза на доходак али и социјална давања.

Да све преузете обавезе према локалним заједницама Влада испуњава, говори и примјер из Добоја.

За мање од мјесец дана биће отворен нови објекат болнице, један од капиталних пројеката, за чију изградњу је новац обезбиједила Влада Српске.