latinica  ћирилица
11/08/2024 |  18:38 ⇒ 21:10 | Аутор: СРНА

Випотник: Конаковић скупља политичке поене тамо гдје не би смио

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник апеловао је на институције БиХ да без одлагања омогуће да се хеликоптер МУП-а Србије укључи у гашење пожара на Тјентишту у близини Националног парка "Сутјеска".
Бојан Випотник - Фото: РТРС
Бојан ВипотникФото: РТРС

- Угрожено је најстарије заштићено подручје у БиХ које је и под заштитом УНЕСКО, а министар иностраних послова у Савјету министара /Елмедин Конаковић/ билдује своје политичке мишиће и спречава да хеликоптер из Србије помогне се пожар угаси - рекао је Випотник Срни.

Он је навео да је Конаковић још једном показао да му није стало до БиХ, него искључиво до његове политичке позиције.

- Одсуство било какве његове реакције у случају Трговске горе, врела Уне и сад одбијање помоћи на Тјентишту докази су да Конаковић не ради посао за који га сви грађани плаћају, него покушава да скупља политичке поене тамо гдје не би смио - рекао је Випотник.

Директор Хеликоптерског сервиса Српске Бобан Кустурић рекао је раније данас да је Хеликоптерска јединица МУП-а Србије ставила на располагање свој хеликоптер за гашење пожара у рејону Националног парка "Сутјеска" и да је директор Републичке управе Цивилне заштите Борис Трнинић упутио захтјев за одобравање њиховог ангажмана.

Трнинић је упозорио да у Националном парку "Сутјеска" на локалитету Тјентишта гори стољетна црногорична шума и да пријети несагледива штета и катастрофа у еколошком и материјалном смислу, јер је угрожен биосистем овог парка и прашуме Перућица.

Кошарац је одмах реаговао и затражио од бошњачких министара у Савјету министара да хитно и без одгађања поступе у складу са надлежностима и у најкраћем року одобре ангажман хеликоптера МУП-а Србије, на шта је Конаковић одговорио да би власти Републике Српске у случају потребе прво требало да се обрате Оружаним снагама БиХ, а тек након тога институцијама других земаља.