latinica  ћирилица
11/08/2024 |  15:47 ⇒ 15:51 | Аутор: РТРС

Жупљанин: О датуму откривања спомен-обиљежја у Бањалуци да одлуче организације проистекле из рата

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин изјавио је да датум откривања централног спомен-обиљежја, које се у Бањалуци гради у част свих бораца палих за слободу Републике Српске, треба да буде резултат договора организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- Ако бисмо хтјели да избјегнемо било какве спекулације, то не би требало да буде одлука ниједног појединца, нити уже групе, него широки консензус ових организација. Треба питати саборце оних који су погинули, с којима су ратовали и извојевали слободу српском народу и створили Републику Српску - нагласио је Жупљанин за Срну.

Жупљанин сматра да никако не би било добро да то буде предмет политизације.

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак изјавио је раније Срни да централно спомен-обиљежје у Бањалуци ни у којем случају не смије постати предмет политизације, те стога предлаже да буде откривено 9. јануара, на Дан Републике.

- Апсолутно су неприхватљиве незваничне најаве да ће централно спомен-обиљежје бити отворено у току кампање. Пали борци, њихови потомци, породице и саборци не заслужују да постану предмет дневнополитичких превирања, а посебно не заслужују да се на њима прикупљају никад јефтинији политички поени у самој кампањи - поручио је лидер СПС-а.