latinica  ћирилица
11/08/2024 |  15:35 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

Кошарац: Хитно одобрити ангажман хеликоптера МУП-а Србије

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац затражио је од бошњачких министара у Савјету министара да хитно и без одгађања поступе у складу са надлежностима и у најкраћем року одобре ангажман хеликоптера Министарства унутрашњих послова Србије који ће помоћи у гашењу пожара у Националном парку "Сутјеска".
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Хелез, Конаковић и Форто под хитно треба да престану са политичким манипулацијама и популизмом, јер сада заиста није вријеме за то - нагласио је Кошарац.

Он је истакао да је ситуација на терену алармантна и неопходна је помоћ Хеликоптерском сервису Српске и људству које је ангажовано на сузбијању пожара.

Кошарац је навео да процјене на терену говоре да ширење пожара може зауставити једино хеликоптер МУП-а Србије чији је капацитет ведра 5.000 литара, односно неупоредиво већи од капацитета хеликоптера Оружаних снага БиХ.

- Уколико не буде дата сагласност за ангажовање хеликоптера из Србије, Националном парку `Сутјеска` пријети штета несагледивих размјера. То не смијемо допустити! - нагласио је Кошарац.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Он је додао да га је данас контактирао и начелник општине Фоче Милан Вукадиновић, који је упозорио на алармантност ситуације, те да су људи изузетно забринути и никоме није потребан јефтин популизам бошњачких министара, већ конкретна акција и одговорно понашање.

- Зато поново апелујем на Хелеза, Конаковића и Форту да промптно реагују и приоритетно дају сагласност за ангажовање потребне помоћи из Србије у борби против ватрене стихије и спрјечавању катастрофе - рекао је Кошарац.

Он је нагласио да сви морају дати допринос и помоћи Хеликоптерском сервису Српске и директору Бобану Кустурићу у надљудским напорима да сузбију пожар и спријече штету невиђених размјера.