latinica  ћирилица
11/08/2024 |  14:15 ⇒ 14:54 | Аутор: СРНА

Захарова: Напади на руске регионе бесмислени, ускоро оштар одговор

Руско Министарство спољних послова осудило је украјинске терористичке нападе у руским регионима и позвало на међународни одговор.
Марија Захарова (Фото: МИД России) - Фото: Facebook
Марија Захарова (Фото: МИД России)Фото: Facebook

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да ће се Русија осветити за варварске нападе на пограничне регионе.

- Снажно осуђујемо ове варварске дивљачке нападе. Не сумњамо да ће организатори и починиоци ових злочина, као и њихови страни спонзори, сносити одговорност. Режим у Кијеву зна да су напади на руске регионе бесмислени са стратешке тачке гледишта - истакла је она.

Захарова је упозорила да ће услиједити оштар одговор руске војске и то веома брзо.

Према њеним ријечима, циљ ракетних напада и напада дроновима које је Украјина покренула на руске регионе у протеклих неколико дана јесте уништавање цивилне инфраструктуре и убијање цивила, а "очигледно су терористичке природе".

- Режим у Кијеву наставља своје терористичке акте са јединим циљем да застраши цивиле у Русији - рекла је она.

Министарство спољних послова Русије поново је позвало међународне организације да осуде терористичке нападе украјинских милитаната, иако је Захарова рекла да је увјерена да ће њихово "срамотно ћутање" бити њихов једини одговор.

У међувремену, неименовани украјински високи званичник рекао је да је више хиљада украјинских војника упало на руску територију 6. августа са циљем дестабилизације Русије, пише "Гардијан".

- Ми смо у офанзиви. Циљ је да се развуку позиције непријатеља, да се нанесу максимални губици и да се дестабилизује ситуација у Русији јер нису у стању да заштите сопствену границу - рекао је неименовани званичник. Он је додао да не постоји идеја анексије и да Кијев дјелује строго у складу са међународним правом.

Говорећи о помоћи Запада у украјинској офанзиви, он је истакао да су, имајући у виду да је кориштено западно оружје, западни партнери имали улогу у планирању напада.

Украјински предсједник Владимир Зеленски јуче је први пут признао да су украјинске снаге у офанзиви, рекавши да Кијев "гура рат на територију агресора".