latinica  ћирилица
11/08/2024 |  11:55 ⇒ 12:56 | Аутор: СРНА

Кустурић: Од јутрос на простору Зеленгоре избачено 20.000 литаре воде, остајемо и даље на терену

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске од раних јутарњих часова наставили су борбу са ватреном стихијом у рејону Националног парка "Сутјеска" и до сада је избачено 20.000 литара воде, изјавио је директор Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић.
Гажење пожара у НП Сутјеска - Фото: Уступљена фотографија
Гажење пожара у НП СутјескаФото: Уступљена фотографија

Кустурић је нагласио да су припадници Хеликоптерског сервиса успјели да избаце значајну количину воде, упркос јаким ударима вјетра од 50 километара на час и великој надморској висини од 1.500 метара, што знатно отежава операцију.

Директор Хеликоптерског сервиса навео је у изјави за Срну да је јуче, одмах по пријему позива за помоћ, Хеликоптерски сервис интервенисао у сузбијању пожара на простору Зеленгоре, тачније на обронцима Националног парка "Сутјеска", код Велике Сиљевице.

Према његовим ријечима, пожар је избио на неприступачном подручју планинског масива и захватио је површину од 15 до 20 хектара и ширио се од видиковца Борић према Тјентишту.

- С обзиром на отежане услове и велику површину захваћену ватром, методе гашења пожара са земље биле су недовољне. Кључни елемент у сузбијању ширења ватре био је ангажман хеликоптера у раној фази избијања пожара. Током јучерашње акције, избачено је око 40.000 литара воде, што је било пресудно у спречавању даљег ширења ватре према четинарским шумама - нагласио је Кустурић.

Поред хеликоптерског ангажовања, додао је он, на терену су биле присутне ватрогасне јединице из Фоче, радници Националног парка "Сутјеска", те ватрогасци из Гацка, а координација између ваздушних и копнених тимова ишла је преко Републичке управе цивилне заштите.

Кустурић је поручио да ће акција бити настављена све док се не осигура потпуно гашење свих жаришта и спријечи могућност поновног избијања ватре.

Из Националног парка "Сутјеска" изразили су захвалност за брзу реакцију и ефикасност свих који су се ангажовали у борбу против пожара, чиме је спријечена озбиљнија штета на еко-систему парка.

Све релевантне службе настављају рад како би се обезбиједила сигурност и очувала природа овог значајног подручја.

Операције гашења пожара су међу најзахтјевнијим задацима за пилоте хеликоптера, јер неприступачни терени, високе температуре, јаки удари вјетра и велике надморске висине стављају посаду и летјелице на максимум њихових капацитета и изискују максималне перформансе приликом њиховог извођења.

Надљудским напорима припадника Хеликоптерског сервиса Републике Српске, недавно су успјешно реализоване акције гашења пожара из ваздуха код Гацка и Љубиња.

Хеликоптерски сервис Републике Српске, упркос томе што располаже само једним хеликоптером са могућношћу ношења ведра за гашење пожара, успјешно помаже у борби против пожара, мада би допринос био далеко већи уз додатни хеликоптер са истим могућностима.

Поред операција гашења пожара, Хеликоптерски сервис Републике Српске упоредо врши и ваздушне медицинске транспорте и ангажован је у пуном капацитету током љетног периода.

Хеликоптерски сервис Републике Српске био је и остао сервис грађана Републике Српске и тако ће сигурно бити и убудуће, а што су посаде и директор Кустурић до сада показали безброј пута због чега заслужују максимално поштовање.