latinica  ћирилица
11/08/2024 |  10:45 ⇒ 10:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Британски премијер отказао годишњи одмор због нереда у земљи

Британски премијер Кир Стармер отказао је љетовање због нереда у држави, током којих је приведено 779 људи, објавио је данас "Скај њуз".
Полиција (Фото: EPA-EFE/NEIL HALL/илустрација) -
Полиција (Фото: EPA-EFE/NEIL HALL/илустрација)

Стармер је раније позвао снаге реда да остану на опрезу и спремне овог викенда у случају нових немира.

Позивајући се на Савјет шефова националне полиције, "Скај њуз" наводи да је 779 људи приведено у Великој Британији од почетка масовних протеста крајем јула, од којих је 349 оптужено.

Нереди су почели широм Велике Британије након што је 17-годишњи тинејџер из Велса, чији су родитељи пореклом из Руанде, убио три дјевојчице, а више људи повриједио у нападу ножем у школи плеса у Саутпорту.

Протести су прерасли у сукобе са полицијом и нереде након гласина да је нападач избеглица.

Стотине људи су приведене, десетине полицајаца су повријеђене током нереда.

"Скај њуз" преноси да су антирасистички протести сада далеко бројнији од скупова присталица крајње деснице и антиимигрантске политике на више локација у Великој Британији.

Више хиљада противника расизма окупило се у суботу у центру Лондона, испред сједишта десничарске Реформистичке партије а један од организатора, групе Супротстави се расизму, оптужио је лидера те странке Најџела Фаража за ширење "опасне реторике".

Организатори кажу да је на том протесту било око 5.000 људи и да број окупљених показује снагу подршке избјеглицама и другим мањинским групама које су на мети изгредника током нереда.