latinica  ћирилица
11/08/2024 |  10:34 ⇒ 10:53 | Аутор: РТРС

Селак: Централно спомен-обиљежје за погинуле борце у Бањалуци открити 9. јануара

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак изјавио је да је Централно спомен-обиљежје које се у Бањалуци гради у част свих бораца палих за слободу Републике Српске, ни у којем случају не смије постати предмет политизације, те стога предлаже да буде откривено 9. јануара, на Дан Републике.
Горан Селак - Фото: Уступљена фотографија
Горан СелакФото: Уступљена фотографија

- Апсолутно су неприхватљиве незваничне најаве да ће Централно спомен-обиљежје бити отворено у току кампање. Пали борци, њихови потомци, породице и саборци не заслужују да постану предмет дневнополитичких превирања, а посебно не заслужују да се на њима прикупљају никад јефтинији политички поени у самој кампањи - поручио је лидер СПС-а.

Селак је предложио да Централно спомен-обиљежје буде свечано откривено на Дан Републике, 9. јануара, а не у септембру, у јеку кампање за локалне изборе.

- Сљедеће године се навршавају 33 године постојања Републике Српске и 30 година од међународне верификације Српске у Дејтону. Сматрам да нема идеалнијег тренутка за свечано отварање Спомен-комплекса од 9. јануара. Пошто је у питању Централно спомен-обиљежје за све пале јунаке Одбрамбено-отаџбинског рата, ово није само питање за Бањалуку, већ за све градове и општине у Српској и наравно републичке институције - истакао је Селак.

Он је указао да би Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске требало да објави списак погинулих бораца јавно на својој интернет страници, како би био доступан свима и како би се избјегли евентуални недостаци.