latinica  ћирилица
11/08/2024 |  08:53 ⇒ 12:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Штаб Трампове кампање саопштио да је био мета хакерског напада

Штаб за кампању бившег предсједника САД и републиканског предсједничког кандидата Доналда Трампа саопштио је да је био мета хакерског напада и да сумња да су ирански актери умијешани у крађу и дистрибуцију осјетљивих интерних докумената.
Доналд Трамп (фото: EPA-EFE/EDWARD M. PIO RODA) -
Доналд Трамп (фото: EPA-EFE/EDWARD M. PIO RODA)

Портпарол Трампове кампање Стивен Чунг окривио је за хаковање, како је навео, "стране изворе непријатељске према САД".

Чунг је рекао да Иранци знају да ће Трамп зауставити њихову владавину терора баш као што је то учинио и током свог предсједничког манадата.

Неименовани портпарол Савета за националну безбједност саопштио је да сваки извјештај о неприкладном страном мијешању схвата "изузетно озбиљно" и да осуђује сваку владу или ентитет који покушава да подрије повјерење у демократске институције САД.

Мисија Ирана при Уједињеним нацијама је на питање агенције АП о тврдњама штаба Трампове кампање негирала да је умијешана у хакерски напад.

- Иранска влада нема ни намјеру, нити мотив да се мијеша у предсједничке изборе у САД - навела је иранска мисија у одговору.

Штаб Трампове кампање није пружио никакве конкретне доказе о умијешаности Ирана у тај хакерски напад, али тврдња долази дан након што је Мајкрософт објавио извјештај у којем су детаљно описани покушаји страних агената да се мијешају у кампању за избор предсједника САД.

У њему се наводи примјер иранске војне обавјештајне јединице која је у јуну послала фишинг имејл високом званичнику предсједничке кампање са компромитованог имејл налога бившег вишег савјетника.

Иран је дуго био осумњичен да води хакерске кампање усмјерене на своје противнике на Блиском истоку и шире, наводи АП.

Техеран је дуго пријетио да ће узвратити Трампу због напада дроном 2020. године који је он наредио, а у којем је убијен истакнути генерал Иранске револуционарне гарде Касем Сулејмани.

Министарство правде САД прошле седмице је отпечатило кривичне пријаве против пакистанског држављанина који је повезан са Ираном, за кога се тврди да је планирао покушаје атентата на политичке личности у САД, укључујући потенцијално на Трампа.

"Политико" је први у суботу јавио о хакерском нападу на штаб Трампове кампање, наводећи да је 22. јула почео да добија имејлове са анонимног налога.

У мејлу је послат досије о републиканском кандидату за потпредсједника, сенатору из Охаја Џеј Ди Венсу, а документ је датиран на 23. фебруар, готово пет мјесеци пре него што је Трамп изабрао Венса за свог потпредсједника.