latinica  ћирилица
11/08/2024 |  08:15 ⇒ 11:11 | Аутор: РТРС

Помен погинулим борцима на Равној Романији

У манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији данас је, поводом Дана манастира, служена литургија и помен за погинуле борце.
Парастос - Фото: РТРС
ПарастосФото: РТРС

У оквиру "Госпојинских вечери културе" биће одржан културно-умјетнички програм на којем ће бити презентована национална кухиња, романијски мед и љекобиље, а биће уприличена и изложба рукотворина и женског стваралаштва.

Планирано је спортско такмичење "Романијски вишебој" за титулу "Хајдук харамбаша Романије", а укупни фонд такмичења је 2.000 КМ. Након тога биће уприличено народно весеље у порти Манастира Светог Георгија.

Организатор 27. "Госпојинских вечери културе" под називом "Теби, горо Романијо" је соколачка Јавна установа за културу "Перо Косорић" уз подршку општинске Туристичке организације, Планинарског друштва "Гласинац", Матице српске и Почасног конзулата Бјелорусије у БиХ, док је покровитељ манифестације општина Соколац.

На унутрашњим зидовима храма уписано је 4.210 имена бораца Сарајевско-романијске регије који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Храм је освештан 11. августа 2002. године, а манастиром је проглашен 2005. У његовој порти је капела Светог мученика Петра /Зимоњића/, митрополита сарајевског и дабробосанског.