latinica  ћирилица
10/08/2024 |  20:32 ⇒ 20:51 | Аутор: СРНА

Отклоњен квар на београдском аеродрому, постепена нормализација

На београдском аеродрому очекује се постепена нормализација саобраћаја након што је отклоњен квар на софтеру за чекирање путника, саопштено је из Аеродрома "Никола Тесла".
Аеродром Никола Тесла - Фото: РТРС
Аеродром Никола ТеслаФото: РТРС

У саопштењу се наводи да се систем почео враћати у функцију око 16.00 часова и да надлежне службе на аеродрому, у сарадњи са авио-компанијама, чине све да умање посљедице ове ситуације на комфор путника.

Према сазнањима управе аеродрома, квар је у току дана утицао на рад још двадесетак аеродрома широм свијета.

- Поремећај реда летења на београдском аеродрому узрокован је кваром софтвера компаније Колинс аероспејс, који је ван контроле београдског аеродрома - наводи се у саопштењу.

Глобални проблем са софтвером значајно је успорио процес пријављивања путника на лет на шалтерима и, посљедично, довео до кашњења летова на београдском аеродрому.

Компанија Ер Србија саопштила је раније данас да је усљед новог квара ИТ система који користи београдски аеродром у поподневним часовима дошло до стварања већих гужви на шалтерима за пријаву на летове, а као посљедица забиљежена су значајнија кашњења већине летова авио-компанија које полећу са београдског аеродрома, укључујући и Ер Србију.