latinica  ћирилица
10/08/2024 |  14:47 ⇒ 16:40 | Аутор: СРНА

Здравствене установе имају довољно серума против змијског отрова

Здравствене установе у Републици Српској имају довољно антивиперинум серума против змијског отрова, речено је у Институту за јавно здравство Републике Српске.
Противотров, илустрација (фото: EPA-EFE/Fernando Bizerra Jr) -
Противотров, илустрација (фото: EPA-EFE/Fernando Bizerra Jr)

Специјалиста епидемиологије у Институту Ирена Шпегар Дробац навела је да је Институт за јавно здравство Републике Српске набавио 140 доза антивиперинум серума.

Дробац је навела да се антивиперинум серум дистрибуише здравственим установама у Републици Српској у складу са потребама и потрошњом.

Ванредни професор на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци Горан Шукало рекао је да на простору Републике Српске живи 13 врста змија, међу којима су три отровнице - поскок, шарка и планински шарган.

Шукало је навео да на простору Српске змије насељавају веома разноврсна станишта, тако да постоји и велика вјероватноћа за сусрет у природи.

- У ријекама и језерима, као и у њиховој непосредној близини често можемо срести бјелоушку и рибарицу - рекао је Шукало и додао да су то су двије домаће врсте водених змија које никада не уједају и потпуно су безопасне, које се могу наћи широм Републике Српске.

Шукало је навео и да су честе врсте змија на овом простору и ескулапов смук и смукуља или лажна шарка, а које се могу наћи у близини насељених мјеста, додавши да оне, такође, нису отровне.

- С друге стране, поскок је наша змија отровница која се може наћи широм Републике Српске. Највећи диверзитет змија, на простору Републике Српске, регистрован је за подручје Требиње /забиљежено је 11 врста змија/ - навео је Шикало.

Он је истакао да змије никада не нападају човјека и да ће змија увијек прво покушати да побјегне или да остане непримјећена.

- Угризи се дешавају само у ситуацијама када човјек случајно нагази на змију или уколико је испровоцира - нагласио је Шукало.

Он је додао да су змије веома битна карика у ланцима исхране и да регулишу бројност глодара, који су велике штеточине и преносиоци различитих болести.

- У нашој земљи, змије су активне од марта до октобра, а најчешће се уочавају током сезоне парења /април-јуни/. У том периоду највише времена проводе ван својих склоништа, а неке врсте се окупљају у веће групе - појаснио је Шукало.

Он је истакао да страх према змијама, прије свега, произилази из незнања.

- Разним причама, од библијских преко митолошких, али и различитим народним вјеровањима, змије су сатанизоване и представљене као најстрашније животиње. Стога неопходно је да боље упознамо змије које живе у нашој околини - поручио је Шукало.