latinica  ћирилица
10/08/2024 |  12:13 ⇒ 14:00 | Аутор: РТРС

Београд: Извлаче нацистичке бродове из Дунава пуне експлозива и оружја (ФОТО)

До краја године се очекује да буде извађен 21 брод немачке ратне морнарице која је потопљена током Другог светског рата код луке Прахово.
Извлачење бродова (Фото: /Instagram/vesicg) -
Извлачење бродова (Фото: /Instagram/vesicg)

До сада је извађено два брода и преостало је да се извади још 19 бродова, а у другој фази која предстоји сљедеће године 80 бродова, док је процјена да на дну Дунава се налази негдје око 200 бродова, пише Б92.

Тиме ће се обезбиједити пун профил пловног пута који је са прописаних 180 метара сужен на свега 90 метара, што утиче на безбједну пловидбу тока ријеке Дунав кроз Србију.

      View this post on Instagram

A post shared by Горан Весић (@vesicg)

Вриједност пројекта је 31 милион евра, скоро 32 милиона, од чега је 16 милиона евра донација Европске уније.

Специфичност ових потопљених бродова јесте што они нису уништени, већ су потопљени са свим минскоексплозивним средствима, са оружјем, са свим оним што се налазило на њима.

Након што бродови буду извађени, одлучиће се шта ће са њима бити урађено и да ли ће постојати могућност да неки од тих бродова буду сачувани у неком музеју.

Први нацистички речни војни брод који је припадао дунавској и црноморској флоти Кригсмарине извучен је у уторак из Дунава, код Прахова.

За сада на бродовима су пронађена муниција и експолозивна средства, али не и документа.

Како је најављено, и лука Прахова ће у наредном периоду бити реконструисана.

Већ 76 година, миниране олупине бродова налазе се на рјечном дну и ометају пловидбу Дунавом, нарочито током ниског водостаја ријеке.