latinica  ћирилица
10/08/2024 |  11:56 ⇒ 13:05 | Аутор: РТС

Више од 100 људи погинуло у нападу на школу у Појасу Газе; Свијет позива Хамас и Израел на преговоре

Сукоб Израела и Хамаса - 309. дан.
Газа (фото: EPA-EFE/HAITHAM IMAD) -
Газа (фото: EPA-EFE/HAITHAM IMAD)

Палестинска агенција Вафа јавља да је у нападу на школу у Појасу Газе погинуло више од 100 људи.

Израелске снаге поново су се вратиле у Кан Јунис, док је хиљаде Палестинаца било принуђено да напусти тај град на југу Појаса Газе.

Лидери широм свијета, истовремено, позвали су Хамас и Израел да прихвате позив САД, Египта и Катара за наставак преговора о прекиду ватре 15. августа у Дохи или Каиру.

ИДФ: У нападу на школу убијено најмање 20 људи

Одбрамбене снаге Израела саопштиле су да је у ноћашњем нападу израелских снага на школу у Појасу Газе убијено најмање 20 људи и виших команданата, пренео је Тајмс оф Израел.

Истичу како је командна соба Хамаса и Палестинског исламског џихада била смјештена у соби за молитву у тој школи.

ИДФ негира да је у нападу погинуло више од 100 Палестинаца.

Блинкен: Ескалације на Блиском истоку нису у интересу ниједне стране

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је у телефонском разговору са израелским министром одбране Јоавом Галантом да ескалација тензија на Блиском истоку није "у интересу ниједне стране", истовремено наглашавајући потребу за прекидом ватре у Гази, саопштио је јутрос Стејт департмент.

- Секретар је поново потврдио посвећеност Сједињених Америчких Држава безбедности Израела и разговарао о томе како ескалација није у интересу ниједне стране - наведено је у саопштењу, а преноси Ројтерс.

Блинкен је истакао хитну потребу да се постигне прекид ватре у Гази којим би били ослобођени таоци у Гази и којим би се створили услови за ширу регионалну стабилност.

Ризик од ескалације сукоба на Блиском истоку повећан је након недавних убистава политичког лидера милитантне групе Хамас Исмаила Ханијеха у Ирану и војног команданта Хезболаха Фуада Шукра у Бејруту.