latinica  ћирилица
09/08/2024 |  19:03 ⇒ 20:34 | Аутор: СРНА

Вучевић: Србија јака и стабилна

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је да је Србија данас јака, стабилна, чува мир, развија се и храбро гледа у своју будућност, те нагласио да је њена позиција стабилна и у свијету и да је поштују.
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ) -
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ)

Вучевић је истакао да ће Србија имати одговор на све безбједносне изазове, те да се ради на јачању војних и одбрамбених капацитета, искључиво ради очувања мира.

- Драги грађани, ми смо безбједни, не само због бољег здравства и војске, него због бриге о људима сваког дана. Јака војска је највећи гарант мира на овим просторима. Она одвраћа све који не желе добро Србији - рекао је Вучевић на прес-конференцији поводом првих сто дана рада Владе Србије.

Одговарајући на новинарска питања у вези са медијским информацијама да је Русија доставила Београду информације о припреми масовних нереда и покушају државног преврата и ликвидације предсједника Александра Вучића и највиших државних функционера, Вучевић је навео да свако има право да искаже политичке ставове, али да нико нема право да врши насиље, узурпира имовину, угрожава животе грађана.

- Да ли неко споља ради и утиче на оно што се ради по Србији, не могу да говорим, али имамо информације, очигледно да нико из својих разлога није срећан што Србија напредује - истакао је Вучевић.

Он је рекао да се могу исказивати политички ставови, узвикивати пароле, али да нико неће на улици преузимати власт, јер се власт бира на изборима и једино тако може.

- Ми никада не предузимамо репресивне мјере. Свако има право на политички став, али нико није изван закона, и неће вршити насиље. Вјерујем да су они који организују протесте /против литијума/ свјесни да је сваки вид насиља незаконит, и ко то врши сносиће одговорност без обзира на то да ли је члан странке или НВО, закон је исти за све - напоменуо је Вучевић.

Вучевић је свој извјештај о првих сто дана рада Владе подијелио на пет цјелина - темељи, сигурност, снага, напредак и порука "Србија ради", те истакао да је посебно поносан што Србија има подршку привреди српском народу на Косову и Метохији, али и Републици Српској.

- Вјерујем да ћемо сачувати мир и стабилност, да ћемо сачувати наш народ на Косову и Метохији, да ћемо сачувати слободарски дух нашег народа, наше коријене и темеље - рекао је Вучевић приликом представљања извјештаја.

Он је нагласио да су сви грађани Србије поносни на своју прошлост, одлучни да задрже идентитет, али и да живе у миру са другима у региону, те да је зато Србија стабилна и јака и жели добро свим народима у региону.

Вучевић је напоменуо да је темељ друштва породица, која је светиња, и навео да ће брига о продици бити све већа, као и давања за рођење дјеце, улагања у економију, војску, образовање, културу, спорт, науку, да расту плате и пензије. Он је најавио и да ће бити уведен јединствен европски број 112 за помоћ.

- Наставићемо да снажимо нашу земљу, чувајући наше коријене и темеље. Темељи су породица, демографска политика, али и економија као фундамент свих сфера живота. Чуваћемо наше коријене, темеље, идентитет, бранити политички суверенитет, бринути о српском народу на Косову и Метохији - каже Вучевић, наглашавајући посебно бригу о Србима на Косову и Метохији.

Он је навео да је просјечна мајска зарада у Србији 855 евра, и циљ је да до краја годне буде 927 евра, а до краја 2027. да буде 1.400 евра. Он је додао да се очекује и раст пензија од најмање 10 одсто.

Вучевић је рекао да је заштита животне средине један од кључних приоритета Владе Србије, као и брига о здрављу грађана, да ће се влада позабавити борачким правима и ветеранима, да ће унапређивати пољопривреду, енергетику, подстицати домаћи бизнис, инфраструктуру, а посебно је издвојио Експо 2027, који ће помоћи и привредно и геополитички земљи.

- Ако будемо паметни, вјерујте да то што нам су нам природа и Бог дали, биће наша предност, јер ће дати боље услове за живот наше државе. Користимо природне ресурсе паметно и одговорно, слушајући струку и водећи рачуна о здрављу грађана и о нашим интересима - рекао је Вучевић.

Он је рекао и да ће План раста који се дефинише са ЕУ бити врло брзо пред Владом Србије и да је то шанса за бржи пут ка ЕУ, јер је то национални интерес.

- Само резултати могу бити мјерило успјеха, каква ће будућност бити зависи од нас самих. Каква ће бити кућа, то зависи од домаћина -  рекао је Вучевић и истакао да је слоган ове владе "Србија ради" да би будућност била извјеснија и сигурнија, да се не пропусте шансе за напредак и развој, те позвао све на заједнички рад на развоју Србије.

Вучевић је рекао да је ово влада континуитета од прве владе Александра Вучића од 2014. године, те да је то питање идентитета, те додао да се зато обраћа из Етнографског музеја, симбола историје спрског народа, чувара српске прошлости.

Ово је 18. влада од увођења вишестраначја у Србији.