latinica  ћирилица
09/08/2024 |  18:56 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Британци и Американци се баве Српском, а у њиховим земљама рецесија и улични сукоби (ВИДЕО)

Док у неким западним амбасадама кују завјере о економском краху у земљама Балакана, у њиховим земљама - рецесија и улични сукоби.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

У БиХ поједини амбасадори не презају од тога да се чак мијешају у унутрашњу политику и отворено нападају институције Републике Српске, док у њиховим земљама влада потпуни финансијски и политички хаос.

Велика Британија се суочава с једном од највећих криза у посљедњој деценији. Однос према мигрантима подијелио је Британце. На улицама протести присталица деснице, оних који су против миграната, с једне и активиста за борбу против расизма, с друге стране.

- Овдје имамо на сцени, што је и у другде у западу присутно. Владајућа елита је против обичног народа - истакао је историчар и публициста Срђа Трифковић.

Има и оних који сматрају да су протести у Британији увод у грађански рат. Али и оних који кажу – све ће се ускоро стишати. У сваком случају, добро упућени тврде, однос према миграцијама и вођење политике Велике Британије, нису једини разлог за протесте.

- И Британија и многе европске земље баве се ратом Украјина Русија и свјетским проблемима и имају шта да кажу за Западни Балкан. А уствари унутар својих заједница имају огромне проблеме који су потиснути и који изазивају бијес код њихових грађана - додаје предсједник Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић.

У Њемачкој грађани нису на улици, али немају баш много разлога за задовољство. Према оцјени стручњака у највећој су кризи од Другог свјетског рата. Ситуација није сјајна ни у САД, гдје се све гласније прича о уласку у рецесију. Ипак, њиховим дипломатама драже је, чини се, да се баве туђим, умјесто својим двориштем.

- То је једна нова појава у међународним односима гдје имате једно дрско мијешање у интерне ствари једне заједнице, без обзира да ли је она ентитет, држава или кантон, гдје имате полиитчко насиље. Замислите да један амбасадор одавде завирује у ВБ у финансијске стандарде те владе - додаје редовни професор Универзитета Источно Сарајево Драго Вуковић.

То су, каже Вуковић, нове појаве у међународној политици. Нова је то, додаје, глобална идеологија која ради све да би понизила друге и тестирала своју моћ.