latinica  ћирилица
09/08/2024 |  17:19 ⇒ 18:48 | Аутор: СРНА

Ухапшен трећи осумњичени за припрему напада у Бечу

Трећи осумњичени је ухапшен у склопу истраге о ометеном терористичком нападу на концерту америчке поп звијезде Тејлор Свифт у Бечу, рекао је данас аустријски министар унутрашњих послова Герхард Карнер.
Аустријска полиција (Фото: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA, илустрација) -
Аустријска полиција (Фото: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA, илустрација)

Он је навео да је ухапшен осамнаестогодишњи ирачки држављанин који је саучесник главног осумњиченог Берана А. /19/ који је аустријски држављанин поријеклом из Сјеверне Македоније, пише британски дневник Гардијан.

Аустријске власти изразиле су увјерење да је планирани терористички напад инспирисан Исламском државом и Ал каидом.

Истражиоци су саопштили да је током претреса куће главног осумњиченог у Терницу јужно од Беча пронађен материјал за припрему бомбе, укључујући хемијске супстанце и техничке уређаје што указује да су припремљена дјела била у напредним фазама.

Аустријска полиција је саопштила да је један од осумњичених признао да је планирао да "убије што је могуће више људи испред мјеста на којем се концерт одржавао".

Власти наводе да се очекивало присуство око 20.000 до 35.000 фанова испред стадиона "Ернст Хапел" пред сваки од три концерта. Сва три распорадата концерта су отказана након што су се појавили детаљи о планираном нападу, који је требало да буде извршен јуче и данас.

Аустријске власти су стале у одбрану одлуке да се концерти откажу, упрксо хапшењу осумњичених. Аустријски канцелар Карл Нехамер је истакао да су хапшења извршена преблизу мјеста одржавања концерта да би им дозволили да буду одржани.