latinica  ћирилица
09/08/2024 |  15:15 ⇒ 15:16 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Лоше што су појединци у правосудним институцијама вршили кривична дјела

Спровођење акција ради откривања починилаца кривичних дјела позитиван је сигнал да земља има намјеру да се обрачуна са криминалом било које врсте, а негативно је што су појединци из правосудних институција у БиХ вршили одређена кривична дјела, оцијенио је декан Факултета за безбједност и заштиту Бањалука Слободан Жупљанин.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- Наставак акције `Кодекс` је практично везан за то. Сасвим је сигурно да треба омогућити истражним органима да обаве свој посао на професионалан и непристрасан начин и да процесуирају све утврђене неправилности и оне који су их починили, што мора бити праћено и одговарајућом судском пресудом - изјавио је Жупљанин Срни коментаришући активности у просторијама Високог судског и тужилачког савјета БиХ које спроводи Агенција за истраге и заштиту /Сипа/ у наставку оперативне акције "Кодекс".

Жупљанин сматра да је добро што се врше истраге у свим областима, па чак и органима правосуђа.

- Лоша је чињеница да смо, нажалост, дошли у ситуација да у оним органима институција који треба да воде рачуна о законитости, такође, имамо чињење неправилности, различитих степена и интензитета - поручио је Жупљанин.

Према његовим ријечима, треба подржати настојање да се процесуира све оно што нарушава уставно-правни систем у БиХ, а у вези са криминалом и корупцијом и другим врстама кривичних дјела.

У оквиру проширене истраге коју Тужилаштво БиХ води против суспендованог предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца, припадници Сипе претресају сервере Система за аутоматско управљање предметима Суда БиХ, због постојања основа сумње у злоупотребе приликом додјеле предмета у рад судијама, саопштено је из Тужилаштва БиХ.