latinica  ћирилица
09/08/2024 |  14:22 ⇒ 14:26 | Аутор: banjaluka.net

Шулић о кампањи "Друштвено одговорни": За разлику од Бањалуке, не тражимо податке пензионера

Институције Републике Српске проводе кампању "Друштвено одговорни" преко годину дана и нисмо се сјетили да радимо било какве нове кампање два мјесеца пред изборе, рекао је министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић.
Кампања "Друштвено одговорни" - Фото: СРНА
Кампања "Друштвено одговорни"Фото: СРНА

Шулић је у интервуу за banjaluka.net навео да кампања значи да сваки грађанин Републике Српске, па тако и Бањалуке може отићи у друштвено одговорни маркет и купити јефтинији производ, без да остави свој број телефона или било какав лични податак.

Шулић истиче да је кампања "Друштвено одговорни", коју Министарство трговине и туризма Републике Српске реализује у сарадњи са пословном заједницом, за све грађане Републике Српске, али и све људе који се нађу на њеној територији, да могу отићи у маркет и купити производе по сниженим цијенама.

- Не тражимо никакве податке о људима, бројеве телефона, личне карте, адресе, него радимо саму кампању која је јасна, дефинисана и у којој грађани Републике Српске могу видјети на два клика који је то маркет, који је то производ, која је цијена производа била прије, а која у току кампање. Путем воблера грађани у маркетима могу видјети који су артикли снижени путем наше акције, тако да смо ми објаснили грађанима и показали како изгледа кампања. Нисам баш најбоље упућен у кампању Града Бањалука, али симптоматично ми је то што пензионер мора доћи и пријавити да је пензионер да би добио попуст или уколико је неко самохрана мајка или отац и ако се нису пријавили немају попуст. Ми транспарентно радимо, кажемо који су маркети, који су производи и то је доступно за све грађане Српске - наглашава Шулић.

Шулић додаје да је у кампању "Друштвено одговорни" директно укључено 15 маркета који имају више стотина објеката широм Републике Српске.

- У мају мјесецу прошле године када смо кренули са првом иницијативом везано за кампању "Друштвено одговорни" имали смо седам, осам маркета, данас имамо 15. Контактирали су нас из још пет маркета и изразили жељу да буду дио кампање, тако да до краја сљедеће седмице можемо очекивати да ћемо имати 20 маркета широм Републике Српске који су дио кампање, са преко 300 снижених производа - истиче Шулић.

Додаје да је разлика између актуелне и претходно реализоване кампање та што кампања која је у току није временски ограничена.

- Слушали смо потребе привредне заједнице с једне стране и потребе грађана Републике Српске, с друге стране. Грађани су нам сугерисали да не би било лоше да се у току кампање различити производи налазе на снижењу, а можда и да не буду исти маркети, тако да смо у разговору са пословном заједницом договорили да робе широке потрошње у различитим маркетима буду снижене у различитом временском периоду, а да путем сајта Министарства трговине и туризма сваки грађанин са два клика може видјети који производ у којем маркету у које вријеме је снижен. Овом активности је обухваћено 300 различитих производа роба широке потрошње - наглашава Шулић.

Шулић додаје да Влада Републике Српске уз подршку предсједника Милорада Додика, поред кампање "Друштвено одговорни", различитим модалитетима штити животни стандард грађана.

- Наставиће се политика недизања цијена електричне енергије, ми настављамо кампању "Друштвено одговорни", у овој години ћемо сигурно поново имати подјелу социјалних пакета, преко Црвеног крста, настављамо и сарадњу са јавним кухињама. Социјална давања испред Владе Републике Српске су стална категорија, родитељима са четворо и више дјеце, уколико је један родитељ незапослен омогућили смо да имају 700 КМ и на тај начин доприносимо очувању животног стандарда. Сигуран сам да ћемо креирати и додатне политике на локалном нивоу. Одговорно се односимо према потребама нашег становништва - каже Шулић.

Адреналински туризам

Министарство трговине и туризма је у протеклом периоду побољшало комуникацију са људима кој су дио туристичке заједнице и раде на креирању туристичког садржаја у Републици Српској и у првих шест мјесеци ове године остварено је 27.000 ноћења више него прошле године, додаје Шулић.

Шулић истиче да је у посљедњих годину дана измијењен законски оквир из области туризма, те да се у септембру ове године очекује и завршетак Закона о боравишној такси.

- То су кључна три закона из области туризма који имају за циљ додатно да олакшају функционисање и рад наших туристичких радника. Поред тога, донијели смо низ правилника и стално смо на терену, радимо на смањивању сиве зоне у области туризма. Надам се да ћемо до краја године завршити и формалне ствари везане за Централни информациони систем који има за циљ са једне стране и лакше функционисање привредних субјеката и рјешавање бирократских препрека у области туризма, а с друге стране, да имамо бољу статистику, да видимо ко су то људи који долазе у Републику Српску и које су њихове потребе и да на основу тих потребе креирамо додатне садржаје - рекао је Шулић.

Шулић је најавио да ће Министарство трговине и туризма у нарених мјесец дана покушати окупити све људе који се баве креирањем садржаја из области адреналинског туризма у Републици Српској, тзв. активног одмора.

- Заједно са њима, са хотелијерима који су на тим подручјима гдје се организују догађаји тог типа, покушаћемо наступати на специјализованим сајмовима туризма који окупљају управо заљубљенике у ту област - казао је Шулић.

Шулић је изразио наду да ће се од сљедеће године моћи користити заједнички туристички ваучери Репиблике Српске и Србије, што је и дио усвојених закључака недавно одржаног Свесрпског сабора.

- Мени је драго да једна таква Декларација има и тај облик туризма и додатног повезивања грађана Србије и Републике Српске. Знам колико грађани Републике Српске воле отићи у Србију, али и показатељи које ми имамо говоре да грађани Србије најрадије бирају Српску за свој одмор - закључује Шулић.