latinica  ћирилица
09/08/2024 |  12:15 ⇒ 12:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђедовић Хандановић: Циљ контакт центра "Јадар" да се смање дезинформације

Контакт центар Владе Србије гдје ће грађани моћи да се информишу о пројекту "Јадар" почео је данас са радом.
Контакт центар Јадар (фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Контакт центар Јадар (фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Центар је отворила министарка рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић која је одговарала на питања грађана.

Контакт центар ће радити радним данима од 9.00 до 15.00 часова.

У том периоду заинтересованим грађанима који позову број телефона 0800/37-37-37, стручњаци из области рударства, здравства и екологије, одговараће на сва питања која имају у вези пројекта "Јадар", а која их можда забрињавају.

Ђедовић Хандановић је рекла да је циљ овог конкретног центра, да се смање дезинформације и да се људима одговори на свако питање у сваком моменту, као и да им се отклони било каква брига и сумња.

- Погрешне информације или тзв. лажне вијести се углавном тичу ширења панике, прије свега и застрашивања људи - рекла је Ђедовић Хандановић.

Она је додала и да ће држава бити веома строга и захтјевна када је у питању разматрање свих података које се добијају од компаније а у циљу, како је нагласила да се минимизира сваки могући негативан ефект и по животну средину и здравље људи.

- Шире се веома опасне дезинформације. На друштвеној мрежи је свашта могуће да кажете и да не сносите никакву одговорност. Свако може да буде и новинар, и репортер, и стручњак, и експерт без икаквих посљедица - рекла је Ђедовић Хандановић и истакла да су стручњаци у кол центру ту да одговарају на свако питање грађана.

Ђедовић Хандановић је рекла да смо у претходним периоду били свједоци када је у питању генерално рударске струка и да смо слушали да имамо на стотине истражених радова које се тичу литијума, као и то да ћемо имати 10 рудника литијума у Србији.

- То су веома лоше дезинформације које могу да створе и панику. Али ја мислим да је јасно и да је то протеклих дана показано и доказано да се не ради о бризи за животну средину оних којих о томе причају, већ управо о једној политичкој борби. Борби против владе, против легитимно изабраних представника власти на легитимним изборима и то недавно и да је то заправо циљ ширења дезинформација - нагласила је Ђедовић Хандановић.

Она је додала да влада, надлежна министарства, стручњаци, експерати, професори при факултетима, при истраживачким установама, инжењери раде заједно како би се дошло до бољих рјешења уколико се створе предуслови за реализацију пројекта Јадар.

- Такође намјеравамо и радимо, али и радићемо са међународним експертима. У контакту смо и са експертима, прије свега из земаља ЕУ, јер Србија води приступне преговоре за чланство у ЕУ и мислим да су нам ту они заиста важни партнери - истакла је Ђедовић Хандановић.

Према њеним ријечима, Србија има примјере у Њемачкој, Швајцарској, у Португалу и у Финској, када се ради о експолоатацији литијума, и кроз те контакте и одлуке жели да дође до бољих искустава и рјешења, а све у циљу заштите и интереса, а прије свега људи.

Ђедовић Хандановић је данас одговорила грађанима на преко десет питања , а међу одговорима је био да се годишње произведе око 1.200 тона литијум карбоната у руднику у Португалу, да је у плану отварање рудника у Финској, те да је рудник у Француској најсличнији руднику који би био у Србији.

Она је грађанима казала и да је до сада више од 150 људи дало своја имања да би рударска истраживања била настављена.