latinica  ћирилица
09/08/2024 |  10:31 ⇒ 12:27 | Аутор: СРНА

Бањац: Жељети тутора значи не жељети одлучивање народа

Предсједник НПС-а Дарко Бањац изјавио је данас Срни да је невјеровато да министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић жели тутора у БиХ, што значи да не жели да у БиХ одлучују народи и њихови изабрани представници, већ ОХР.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

- Не желе овдје да одлучује народа, већ ОХР, односно неко ко није биран - рекао је Бањац, реагујући на Конаковићево писмо у којем тражи останак ОХР-а у БиХ.

Он је навео да су службеници у ОХР-у постављени од "људи који уопште не познају ситуацију у БиХ", те подсјетио да је Кристијан Шмит овдје нелегално јер нема потврду Савјета безбједности.

Бањац је нагласио да то што Конаковић прижељкује да остане ОХР значи и да не жели улазак БиХ у ЕУ, јер БиХ не може у ЕУ уколико има туторе попут ОХР-а који на силу мијења правни поредак и уређење, што је несхватљиво.

- Није ми јасно о којим то Конаковић минорним снагама говори. Грађани оба ентитета у БиХ бирају своје представнике, а политички представници Републике Српске које бирају њени грађани нису минорне, него озбиљне политичке снаге које су опредијељене за очување Дејтонског споразума и мира - нагласио је Бањац.

Према његовим ријечима, јасно је да неко не жели постизање договора унутар БиХ, него да се о БиХ договарају странци, што је лоше и показује да су ретроградне снаге из Сарајева препрека унутрашњем договору.

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић уутио је писмо чланицама ПИК-а, званичницима САД и ЕУ у којем тражи задржавање ОХР-а, наводећи да би у супротном БиХ била "нефункционална земља" изложена наводном малигном руском утицају.

Он сматра да би "минорне политичке снаге могле злоупотријебити систем и зауставити све процесе, укључујући и оне које се тичу потребних реформи ЕУ".