latinica  ћирилица
09/08/2024 |  09:19 ⇒ 09:19 | Аутор: ТАНЈУГ

У Нагасакију у Јапану обиљежена 79. годишњица атомског бомбардовања (ВИДЕО)

У Нагасакију у Јапану обиљежена је данас 79. годишњица атомског бомбардовања тог града у Другом свјетском рату које су извршиле САД, а градоначелник Широ Сузуки позвао је на комеморацији на укидање нуклераног оружја усред све веће забринутости у вези са његовом могућом употребом.
У Нагасакију у Јапану обиљежена 79. годишњица атомског бомбардовања (Фото: EPA-EFE/JIJI PRESS) -
У Нагасакију у Јапану обиљежена 79. годишњица атомског бомбардовања (Фото: EPA-EFE/JIJI PRESS)

На овогодишњем обиљежавању неколико амбасадора отказало је учешће након одлуке тог града на југозападу Јапана да не позове представнике Израела на комеморацију, пренио је Кјодо.

- Усред неизвјесности у вези са тим када ће руска инвазија на Украјину доћи до краја и све веће забринутости због ширења оружаних сукоба на Блиском истоку, тренутно се суочавамо са критичном ситуацијом са повећаном вјероватноћом употребе нуклеарног оружја - навео је Сузуки.

Сузуки је захтијевао од јапанске владе да потпише и ратификује споразум Уједињених нација о забрани нуклеарног оружја и позвао Јапан да води разговоре о ублажавању тензија и унапређењу разоружања у сјевероисточној Азији.

Минут ћутања је одржан тачно 11.02 сати по локалном времену када је амерички бомбардер бацио плутонијумску бомбу која је експлодирала изнад Нагасакија 9. августа 1945. године.

Амерички амбасадор у Јапану Рам Емануел и британска амбасадорка у Јапану Џулија Лонгботом нису присуствовали комеморацији након што на скуп није позван Израел. Канадски и француски амбасадори такође нису присуствовали.

У писму градоначелнику Сузукију, које је објављено у сриједу, а које су послали изасланици ЕУ, Велике Британије, Канаде, Француске, Њемачке, Италије и САД изражава се забринутост да би недостатак позива Израелу резултирао стављањем Тел Авива на исти ниво са Русијом и Бјелорусијом.

Русија и Бјелорусија нису позване ни на церемоније у Хирошими, нити у Нагасакију три године заредом због војне интервенције Москве на Украјину.

Сузуки је 31. јула и 8. августа рекао да Израел неће бити позван због страха да би протести против текућег сукоба у Појасу Газе могли утицати на обиљежавање годишњице, али је навео да та одлука "није политичка".

Палестина је, у међувремену, позвана.

На комеморацији у Хирошими било је дозвољено представљање Израела, а није била позвана Палестина.

Одлуку власти Хирошиме критиковали су палестински представник у Јапану и цивилне групе.

Напад на Нагасаки услиједио је три дана након што су САД бациле уранијумску бомбу на Хирошиму, око 300 километара сјевероисточно.
Процјењује се да је убијено 74.000 људи, а многи други су патили од посљедица опекотина и болести повезаних са зрачењем дуго након напада.

Укупан број званично преживјелих у два нуклеарна напада износио је 106.825 од марта ове године, што је за 6.824 мање него годину дана раније, према јапанском министарству здравља, рада и социјалног старања.

Просјечна старост преживјелих нуклеарну експлозију прелазила је 85 година.