latinica  ћирилица
09/08/2024 |  09:14 ⇒ 09:21 | Аутор: Независне

Небески спектакл: Киша метеора доживљава врхунац 11. и 12. августа

​Киша метеора названа Персеида достићи ће свој врхунац током ноћи 11. и 12. августа, а најбоље вријеме за посматрање Персеида је у јутарњим сатима.
Киша метеора (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/илустрација) -
Киша метеора (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/илустрација)

Ако не можете лично потражити Персеиду, погледајте ова два бесплатна преноса уживо које води астрофизичар Ђанлука Маси из Пројекта виртуелног телескопа.

Преноси уживо користиће пројектну камеру за цијело небо, дајући вам поглед с предњег сједишта на тамно небо над Мацианом у Италији, наравно ако временски услови допусте.

Оба преноса уживо почеће у 21.00, јер се тада подударају с очекиваном активношћу кише метеора.

"Ове године небо ће понудити савршене услове (без сметњи Мјесеца), стога не пропустите представу!" према Пројекту виртуелног телескопа.

Персеиди су годишња киша метеора видљива од средине јула до краја августа. Они су један од најплоднијих термина за кише метеора у години, који посматрачима неба пружају бројне прилике да угледају звијезду падалицу током топлијих љетних ноћи.

Кишу метеора узрокују остаци комета Свифт-Татл, највећег објекта за који се зна да стално пролази поред Земље. Задњи пут је пролетио поред наше планете 1992. и неће се вратити до 2126. Док Земља пролази кроз крхотине комета, комадићи стијена и леда улазе у Земљину атмосферу брзином до 130.000 мпх (209.000 км/х), око 85 пута већом од највеће брзине млазног ловца. Ове брзине узрокују компримирање ваздуха испред крхотина и загријавање до хиљаду степени. То резултира блиставим траговима јарког свјетла познатим као метеори или "звијезде падалице".

Киша метеора добила је име по сазвјежђу из којег се чини да метеори зраче. Из Земљине перспективе, Персеиди се појављују отприлике из смјера сазвјежђа Персеј на сјеверној хемисфери, преноси "Space".