latinica  ћирилица
09/08/2024 |  08:30 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

Трифковић: Циљ отварања моста преко Ибра - претворити Србе у послушне "косоваре"; Запад подржава Куртија (ВИДЕО)

Такозвано отварање Митровачког моста преко Ибра има за циљ да Србе десрбизује и да их претвори у послушне "косоваре", а премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти то ради уз одобравање колективног Запада, изјавио је спољнополитички коментатор, историчар и публициста Срђа Трифковић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Мост на Ибру (Фото: ЕPA/GEORGI LICOVSKI) -
Мост на Ибру (Фото: ЕPA/GEORGI LICOVSKI)

Трифковић је упозорио да је колективном Западу стало до тога да принуди Србију да крене путем међусобног признања.

- Овдје имамо већ виђену игру западних сила које допуштају Куртију да дивља колико хоће. Овдје је на сцени груба сила која Бога не моли. Дошло је крајње вријеме да Србија подвуче црвену црту и да каже да овако даље више не иде - нагласио је Трифковић.

Трифковић је оцијенио да "на КиМ већ годинама влада ситуација у којој Курти ради шта хоће, а Запад изражава уздржану непријатност док уствари ретроактивно аминује сваку његову одлуку".

- Западни амбасадори неће никад рећи да овако више не може. Западне силе су уложиле пуно у лажну државу Косово и не могу себи дозволити луксуз да обуздају Куртија и да га науче памети. За рационалан приступ Србије нема подршке од Запада - рекао је Трифковић.

Трифковић је истакао да "на Западу нема политичке воље да се Куртију стане на пут". 

- КФОР је у марту 2004. године снимао харање и разуларено понашање Албанаца који су уништавали српске светиње и имовину. Очекивати да ће се они данас понашати другачије је илузорно. КФОР је само оруђе својих политичких господара који немају воље да Куртију стану на пут - закључио је Трифковић.