latinica  ћирилица
09/08/2024 |  08:15 ⇒ 12:04 | Аутор: РТРС

Бошњак: "Црна кутија" ће индиректно утицати и на безбједност саобраћаја (ВИДЕО)

У саобраћајним несрећама широм свијета, према подацима Свјетске здравствене организације, годишње живот изгуби око 1,25 милиона особа, и то је један од разлога због чега је од почетка јула у Европској унији на снази одредба којом је "црна кутија" обавезна за сва нова возила, рекао је за РТРС Горан Бошњак из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске. ЕДР (Event Data Recorder) уређај ће се, на основу одлуке Европског парламента, уграђивати у сва нова путничка и лака комерцијална возила до 3,5 тоне.
Горан Бошњак - Фото: РТРС
Горан БошњакФото: РТРС

Како је навео у нашем Јутарњем програму, "црна кутија" је слична оној у авиону и биљежи и чува податке као што су брзина кретања, кочење, положај и нагиб возила на путу, као и понашање уграђених система за безбједност - сигурносни појасеви и ваздушни јастуци.

- Ти подаци се чувају само у случају несреће и то пет секунди прије и 0,3 секунде након судара - каже Бошњак.

Додаје да ће ти подаци служити надлежним властима као помоћ током процеса реконструкције несреће, а увид у њих имаће судски вјештаци, суд, тужилаштво, власник возила и произвођачи возила.

- Немамо податке да ли ће "црне кутије" директно утицати на безбједност саобраћаја, али хоће индиректно јер ће возачи бити свјесни постојања "црне кутије" у аутомобилу, возиће опрезније, а у подвијести ће знати да неће бити амнестирани од одговорности - истакао Је Бошњак.

Он је нагласио да се подаци из "црне кутије" не могу избрисати и чувају се до момента узимања од стране надлежне особе.

- "Црна кутија" се не може деактивирати, будући да је она врло сложен систем са много сензора, који је уграђен као стандардна опрема и зато се не може ни накнадно уградити у возило - додаје он.

Бошњак је истакао да на основу параметара које ће биљежити "црна кутија" биће једноставније реконструисати ток саобраћајне несреће и установити тачне узроке и њеног кривца.